10. mail leidis, kuu lõpuni toimuva festivali Saksa kevad raames, Kivilinna koolis aset saksakeelne ettelugemisvõistlus 5.-6. klasside lastele. Raatuse kooli saatis suur edu, sest kolmest auhinnalisest kohast hõivati koguni kaks.


Inglise keel selge juba lasteaias

Esikoha saavutas Annela Korge 5.b ja kolmanda koha Romet Kivi 6.b klassist. Mõlemad lapsed on saksa keelt õppinud esimesest klassist alates. Annela tegelikult isegi lasteaiast, kus ta läbis õpetaja Imbi Mesila käe all varase saksa keele õppe programmi. Sealt edasi tuligi juba loogiline samm Raatuses saksa keelega edasi minna.

Romet valis saksa keele aga hoopis teisel põhjusel. „Inglise keel oli tänu internetile mulle juba enne kooliminekut lihtne ja selge. Mõtlesin, et õpiks midagi raskemat,“ rääkis Romet.


Raske õppusel, kerge lahingus

Konkursil tuli lastel esmalt esitada kodutööna ettevalmistatud tekst. Selleks oli igal osalejal aega täpselt 2 minutit. Romet, koos oma õpetaja Helen Tammelehega, valis esitamiseks ühe Astrid Lindgreni sulest ilmunud teksti aprillikuust.

Annelal aitas teksti valida õpetaja Tiina Hallik. See oli üks mitmest lühijutust, kus peategelaseks väike tüdruk Reni. Mõlemad lapsed kulutasid harjutamisele päris palju aega ning nagu näha, tasus see ennast igati ära. Annela sõnul harjutas ta nii tundides kui vahetundides. Kõige keerulisemaks osutus mõlema lapse jaoks õige hääldamine.


Suur võidutahe viis sihile

Võistluse teises voorus aga anti lastele lugemiseks täiesti tundmatu tekst, mida tuli esitada ühe minuti jooksul. Kõik osalejad lugesid seda teksti ühest ja samast raamatust. Kui minut sai täis, läks järg üle järgmisele lapsele. Seda ülesannet hindasid ka lapsed ettearvatult raskemaks, kuid ennekõike põhjusel, et raamatus olev tekst oli väga väikses kirjas ja kokku pressitud.   

Konkursi jooksul ei tundnud kumbki lastest mingit esinemisärevust. Rometi sõnul olid läbiviijad suutnud tekitada väga hubase ja turvalise atmosfääri, kus kõikidel oli hea ja mugav olla.

Annela, kes läks enda sõnul konkursile mitte lihtsalt osalema, vaid võitma, oli võidu üle äärmiselt õnnelik. Esimesena õnnitles Annelat samuti konkursil osalenud kooliõde Rebeka Laaniste. „Ta tuli ja raputas mind hüüdes – uskumatu, uskumatu!“ Võiduemotsioone jätkus peale võistlust ka koju, kus emaga koos kooki söödi.