27. detsembril kuulutati Kõrveküla põhikoolis toimunud tänuõhtul välja konkursi Tartumaa Aasta Noor 2016 laureaadid. On rõõm, et selle austava tiitli pälvis ka meie kooli üheksanda klassi õpilane Lisett Liiv.

Viis tegusat aastat

Tartumaa Noortekogu pressiteade ütleb tiitli kohta lakooniliselt, et Lisett on Tartu linnas algatanud mitmeid projekte ja juhib heategevusringi, mille raames korraldatakse erinevaid heategevuslikke aktsioone.

Tegelikult on Lisett olnud noorsootööga seotud juba viis aastat, mis noore inimese elust on peaaegu kolmandik. Nagu ta ise ütleb, et on selle aja jooksul jõudnud ikka üht-teist korda saata ja mitte niisama noortekeskuses istunud.

Projektidest meenuvad ennekõike ''Heategu on HEA TEGU!'', ''Võta vabalt ja mängi lauajalkat!'', ''Noored, väärtustage rohkem üksteist!'' ja ''Miljardi Piljard''. Osadel nimetatutest on olnud ka edukad jätkuprojektid, millest mõned kestavad tänaseni.

„Olen panustanud suure rõõmuga ka sellistesse sündmustesse, mis on hoopis suuremahulisemad. Näiteks olen olnud paar aastat Annelinna festivali ja kolm aastat tarkusepäeva päevajuht. Lisaks olen kaks aastat olnud noortebändide konkursi Bänd vs Bänd päevajuht. Mul on ülimalt hea meel, et Anne Noortekeskus on andnud mulle võimaluse teha, midagi, mida ma armastan. Samuti olen lühemat aega juhtinud Anne Noortekeskuse nooremate laste näiteringi, et nad hiljem kooliteatrite festivalile saata,“ räägib Lisett õhinal. 

Tagasihoidlik Lisett

Mis Anne Noortekeskuse heategevusringi puudutab, siis selle osas on Lisett tagasihoidlik ning ütleb, et tema rolli on siin veidi ületähtsustatud.

„Jah, kui tekkis idee selline ring käivitada, siis olid juhtohjad tõepoolest minu käes. Kuna põhikooli viimane klass võtab mult palju aega, siis andsin juhtimise hiljuti üle meie kooli vilistlasele Annabel Taltsile. Aga muidugi olen käte-jalgade, suu ja kõrvadega tal abis ning aitan kõiges kaasa mõelda ja teha.“

Tartumaa Aasta Noore tiitel ise tuli Lisetile aga nagu välk selgest taevast. Ühel kenal päeval avas ta oma gmaili ning avastas sealt kutse tänuüritusele. Kuna ta väga tihti seda postkasti ei külasta, siis nägi ta sedagi kutset 5 päeva peale selle saatmist.


Lisett (esireas vasakult viies), koos teiste Tartumaa Aasta Noore tiitli pälvinute, teiste aktiivsete noorte ja maavanem Reno Laidrega tänuüritusel. Foto: Aldo Rääbis.

Üllatus missugune

„Seal olid mainitud koht ja kellaaeg ning kuna mul oli see päev täiesti vaba, otsustasin kohale minna. Arvasin, et selline tavaline koosolemine ja tänuüritus. Kui mulle hakkas kohale jõudma, et kas nüüd on siis minu kord lavale minna, olin täielikus hämmingus, kuna polnud seda kuidagi oodanud. Sellistel hetkedel lendaks isegi Marsile ja kui seal juhtuks kedagi olema, tänaks kõiki sealseid elanikke. Ennekõike olin tänulik aga nendele inimestele, kes minu ümber.“

Ka Liseti perekond oli väga õnnelik ja uhke tema üle, mõistes, et see kõik, mida ta selle viie aasta jooksul teinud on, tasus ennast ära. Muidugi ei tähenda austav tiitel seda, et Lisett noorsootööga hüvasti jätab. Kaugel sellest. Selle aasta suureks eesmärgiks on veelgi enamate noorte kaasamine noortekeskuse töösse. Suvel on plaanis korraldada suur heategevuslik üritus, kuid kus, millal ja kuidas, jätab Lisett veel saladuseks.

Elu kujundavad naeratavad inimesed su ümber 

Tänuüritust ennast nimetab päevakangelane väga armsaks. „Iga sündmus on tegelikult inimeste nägu. Ükskõik kui väga sa saali ja lauda ka ei ehi. Seltskond oli suurepärane, nagu tavaliselt ning õhtu sellisel viisil mööda saata oli väga vahva.“

Eriliselt jäi neiule meelde Matis Pääslase etteaste, kes laulis ja mängis kitarri. „Väga muhe ja tore sell, keda soovitan kutsuda meilegi esinema.“

Kui küsida Liseti käest, et mida see heategemine tema jaoks tähendab, siis kõlab vastuseks, et see on nagu vembu viskamine, ainult heas mõttes. Võib näiteks lihtsalt linnas niisama inimestele ilusat päeva soovida ja emotsioon tõuseb lakke. Heategemine ei tähenda tema jaoks tingimata raha kogumist vms. Inimesed on ära unustanud, et öeldes teistele midagi, mis neile naeratuse näole toob, on juba suur asi. Liseti sõnul peaks see olema elementaarne ja igapäevane. Justnimelt emotsioon on see, mida Lisett enda sõnul heategevusest „kaevab“ ning samas mitte ainult endale ei hoia.



Märka oma kaaslast!

Ka koolis on Lisett alati kaaslaste suhtes hooliv ja tähelepanelik. Näiteks meenub talle olukord, kus üks väga kurb tüdruk istus üksinda pingil ja kõik kõndisid temast ükskõikselt mööda. Lisett aga võttis nõuks minna tüdrukuga rääkima ja oma abi pakkuma.

Oma kodukooli kohta jagub Lisetil aga ainult kiidusõnu ning ta kutsub kõiki õpilasi olema tänasest veelgi aktiivsemad kooli näo kujundajad.

„Sellise kambaga nagu koolis on, annab palju-palju ära teha. On vaja vaid huvi ka teiste poolt. Ma väga lubadusi ei julge anda, aga julgustan kõiki õpilasi, mitte ainult õpilasesinduse liikmeid, näitama üles huvi. Kui teie arvates on midagi, mida võiks teha, siis ärge hoidke seda enda teada. Tulge ja andke mõte. Meie õpilasesindusega seisame ju õpilaste huvide eest. Kui aga pole õpilasi, kes räägiks, siis on keeruline kõikide soovide ja huve arvestada.“ 

Lisaks kiidab Lisett ka Raatuse õpetajaid. „Öeldakse, et kool on õpilaste nägu, aga tegelikult on suur roll õpetajatel. Viimastega on meil väga vedanud, seega nuriseda mul õppimise üle pole.“

Üks samm korraga

Lõpetuseks sai küsitud, mida noor ja tegus inimene tulevikult ootab. Selgus, et selle küsimusega on kõik täiskasvanud inimesed Liseti üsna põhjalikult ära tüüdanud ning hetkel üritab ta keskenduda õppimisele ja põhikooli lõpetamisele. Ta usub, et lähitulevik toob talle just seda, mis antud olukorras parim.

Pikemas perspektiivis näeb Lisett end tegelemas päris mitme erineva elukutsega. Küll aga ei tea ta veel, mis järjekorras ning millega täpselt. Sellepärast ei avalikustagi ta meile seda, millist elukutset näeb end 10 aasta pärast pidamas.

„Võib ju loota, et ees on palju inimestega suhtlemist ning maailma parandamist. Ehk siis kõike seda, mida ma teha armastan,“ paotab Lisett lõpetuseks vaikselt ust oma tuleviku teedele.

Mida iganes ta edaspidi ette ei võtaks, soovime omalt poolt, et tal jätkuks alati hoolt ja energiat teda ümbritsevate jaoks. Usume, et just nii täituvad ka kõik tema enda unistused