21.-25. novembril toimus Leedu väikelinnas Jonavas projekti Modern Art Uniting People esimene kohtumine, kus osalesid ka Raatuse kooli õpilased Kadi, Roosi, Mart, Mihkel ja Karel.

Technoart avaldas muljet

Õpilastega kaasas olnud õpetaja Kadri Kose sõnul said viis meie õpilast seal väga sooja vastuvõtu osaliseks.

„Saime osa ka kohalikust koolinädalast. Meid võõrustanud üle 600 õpilasega Jonava Senamiestise Gümnaasiumis toimusid samal ajal Technoart päevad, mis otseselt seotud ka meie projekti temaatikaga.

Igal aastal selgitatakse välja parimad tantsijad, originaalsemad muusikud, moeloojad ja installatsioonikunstnikud. Ka eesti õpilastel oli võimalik hääletustest osa võtta. Leedu õpilaste panus, koostöövõime ja pühendumine oma teostesse oli muljetavaldav.“

Tegevusi jagus igale maitsele

Õpilased ööbisid peredes, millega jäädi väga rahule. „Kuigi alguses olime ootusärevad, et kas ja kuidas võõras peres üksinda hakkama saame, aga kõik inimesed olid väga sõbralikud ning ka keelega ei tekkinud probleeme.“

Lisaks Jonavale käidi ka Kaunases ja Vilniuses. Portselanimuuseumis osaleti ka töötoas, kus valmisid omanäolised taldrikumaalinguid, mis nüüd meie õpilaste kodusid kaunistavad.

Õpilastele jäi meelde fotojahi põhimõttel toimunud tutvumine Jonava linnaga. Samuti rahamuuseumi külastus ning töötuba, kus valmis joonistustest, fotodest ja osalejate muljetest koosnev kollaaž projektinädalast. Eesti ja Soome külalistele korraldati ka leedu keele tund, kus õpiti elementaarsemaid käibefraase. 

Uskumatult aktiivsed õpilased

Karelile ja Mardile jäid kõige enam meelde väga aktiivsed õpilased, kes tegutsesid tahtest, mitte kohustusest midagi teha. „Nad ise korraldasid ja osalesid kõiges, mis seal nädala jooksul toimus. Väga kokkuhoidev koolipere ja ülisõbralik õhkkond.“

Kõik õpilased leidsid, et just seda tegutsemistahet on neil endil ka kõige enam Leedu koolilt õppida, et siingi veel põnevamaid ja kaasahaaravamaid üritusi korraldada.

Kaaslaste sõnul osutus oma suurepärase suhtlemisoskuste poolest tuntud Mart projektinädalal osalejate hulgas päris suureks staariks, kes kõiki tüdrukuid ja poisse oma hea huumorimeele ja vahetu suhtlusega lõbustas.

Tantsud teiselt planeedilt

Tüdrukutele avaldas suurimat muljet tantsuetendus ja –võistlus, kus meiegi õpilased külalistena osalesid. Tartus valmistati Kadri Kose eestvedamisel ette kolm tantsunumbrit, mis omavahel tervikuks seoti. Tantsiti katkeid Eesti, Soome ja Leedu rahvatantsudest. Eriti hästi võeti mõistagi vastu just viimane, kus publik tugeva aplausiga kaasa elas.

Kõige võimsama mulje jätsid kõikidele aga kohalike õpilaste tantsud, mis olid justkui teiselt planeedilt. Ülimalt viimistletud, läbiharjutatud ja professionaalselt esitatud. Üritust kajastas ka kohalik meedia.

Nalja ja teed

Mis teravaid elamusi puudutab, siis jäi õpilastele meelde üks WC-paberiga seonduv lugu. Kuna Technoart päevade üheks tegevuseks olid ka installatsioonid, ühes sellises kasutati palju WC-paberit, mistõttu puudus mingil ajahetkel kõikides tualettruumides paber.

Nagu selliste reiside puhul ikka jäid noortele meelde ka pikad bussisõidud, kus palju põnevaid ja naljakaid jutte sai omavahel räägitud. Ja muidugi õhtused peod, kus kohalike noortega lõbusalt aega veedeti. Sõpru on nüüd Facebookis hulga rohkem ning peale projektinädalatki on omavahel ühendust peetud.

Kui küsida, mis peredest kõige enam meelde jäi, siis kõlas pea kõikide poolt üheaegselt, et teed joodi väga palju. Hommikul, päeval, õhtul, kogu aeg. Kohati tundus, et see on nende rahvusjook.

Järgmine projektikohtumine saab teoks aprillikuus Tartus.

Projekti finantseeritakse Nordplus Junior programmist, mis kuulub Põhjamaade Ministrite Nõukogu kõige tähtsamate elukestva õppe programmide hulka.

Loe projektist pikemalt siit.