29. septembril toimunud Tartu teatejooksude päeval esinenud Raatuse kooli õpilased tulid koju kahe pronksmedalite komplektiga. Kaheteistkümne põhikooli konkurentsis jooksid ennast kolmandale kohale 6.-7. klasside tüdrukud ja 8.-9. klasside segavõistkond.

Kümnendalt kohalt kolmandaks

Meile suurt rõõmu valmistanud jooksud toimusid 20x60m ja 30x60m pendelteatejooksudena. Lisaks medalivõitjatele tuleb kindlasti ära märkida ka 8.-9. klasside poiste neljas koht 4x400m teatejooksus ja sama vanuseklassi tüdrukute kuues koht samal distantsil. Kokku oli koos gümnasistidega teatejooksude päeval stardis ligi 1000 Tartu koolide õpilast.  

Õpilastega kaasas olnud õpetajad Ülle Varik ja Margus Udeküll tundsid kõige enam rõõmu just 8.-9. klasside segavõistkonna edu üle ja seda põhjusega. Vahetati ju eelmise aasta 10. koht nüüd 3. koha vastu.

„Ma isiklikult kiidan väga just poisse. Ei mäletagi sellist aastat, kus ma oleks saanud võistlema kõik parimate aegadega poisid. Alati on keegi vigane, haige, vigastatud või leiab muu põhjuse kooli eest võistlema mitte tulla. Seekord olid eranditult kõik kohal, keda seal näha soovisin ja see on väga-väga suur boonus,“ rääkis Udeküll.

Kaotatud teatepulga kiuste medalitele

Ka tüdrukud olid kohal enam-vähem parimas koosseisus, kuigi 2-3 tüdrukut jäid parimast rivistusest siiski kõrvale. Ehk jäi sinna veelgi kirkam medal. Hõbedast lahutas meie võistkonda ju vaevalt pool sekundit.

Osa väärtuslikke sekundeid kulus ka teatepulga kaotamise tõttu, mida suudeti koguni kahel korral. Hoolimata sellest oldi oma jooksu parimad.

Eriti efektseks kujunes finišilahendus, kus kooli kiireim Kaur Kööbi näitas oma võitlejahinge ületades finišijoone sarnaselt kümnevõistleja Michael Uibo kihlatule Shaunae Millerile – kukkudes. Just tänu sellele õnnestuski Miina Härma Gümnaasiumit ühe kümnendiksekundiga edestada ja pronksmedalid võita.

6.-7. klassi tüdrukute kohta jätkus õpetajatel samuti vaid kiidusõnu. Teatepulka ei kaotatud ja  realiseeriti kenasti oma võimed ära. Ka selles vanuserühmas oli tõus võrreldes eelmise aastaga mäekõrgune – eelviimaselt kohalt kolmandaks.

Väike okas jäi kriipima 8.-9. klassi tüdrukute 4x400m jooksu puhul, kus isiklike tippmarkide põhjal tehtud matemaatika näitab, kui olnuks kohal meie parim tüdruk, oleks pronksmedalid olnud täiesti teostatav tulemus. Aga oleksid spordis paraku ei loe.

Kaur Kööbi päev

Sama vanuserühma poiste jooks pettumust ei valmistanud. Rajal olid kõik meie parimad, kes tegid suurepärase esituse.

Seda kinnitab fakt, et kui paari nädala eest toimunud kooli spordipäeval saavutatud ajad kokku liita saame ajaks 4:20. Teatejooksude võistlusel joosti kokkuvõttes tervelt 12 sekundit kiiremini, seejuures edasimineku ajas saavutasid kõik neli poissi. Eriti tuleb taaskord esile tõsta ankrumeest Kaur Kööbit, kes möödus viimases vahetuses tervelt kolmest konkurendist ja saavutas 59 sekundiga igati suurepärase aja.

Tegime ajalugu ja võtsime maksimumi

Õpetaja Udekülli sõnul ei mäleta ta, et pendelteatejooksudes üldse kolme hulka oleks varem tuldud. „Viimase 10 aasta jooksul seda juhtunud pole kindlasti. Poiste 4x400m jooksus pole ka kunagi 4. kohast paremat kohta saadud. Üldiselt võidavad ikka need koolid, kellel on õpilaste arv suurem. Eks seegi, et 8.-9. klasside tüdrukute puhul oligi valida vaid 35 õpilase vahel, näitab seda enam meie saavutuse suurust.“

Tamme staadionil toimunud võistlust korraldas Tartu Spordiselts Kalevi Kergejõustikukool. Jooksud toimusid heas tempos ja kogu võistlus sai peetud vähem kui pooleteise tunniga. Küllap aitas sellele kaasa ka fakt, et võistluste peakohtunikuna tegutses väsimatu saarlane ja Tartu kergejõustiku elav legend, järgmisel aastal juba oma 70. sünnipäeva tähistav Jaan Tiitsaar.

Vaata ka teatejooksude päeva lõpuprotokolli.


8.-9. klasside autasustamine. Raatuse kooli medaleid ja diplomit võtab vastu Anna-Liisa Nilov (paremal). Foto: Margus Udeküll