Raatuse kooli näitering Aplaus lõpetas selle õppeaasta koosmängimised reedel, 27. mail Jakobi Mäe Kultuurikoja õuel, kus esitati Anatoli Karanovi ja Vladimir Ljovšini näidendit „Kass Kiidusk”.

„Olime külas sealsel näiteringil, kelle juhendaja Helen Stambergiga kuulume Tartu Draamaõpetajate Seltsi,“ rääkis näiteringi tulihingeline eestvedaja Maila Jürgenson.

Alustuseks esinesid Raatuse rahvale võõrustajad. Et omavahel paremini tuttavaks saada, mängiti liikumismänge.

Seejärel esines Aplausi trupp. Jürgensoni sõnul sobis neile selle tüki õues mängimine ideaalselt, sest vanad põlispuud leidsid suurepärase koha dekoratsioonidena. Meeleolukas kohtumisõhtu ei tahtnud kuidagi lõppeda, sest oli väga palju ühist, millest rääkida.

Mängiti siin ja seal

Nädal varem esineti sama etendusega O. Lutsu majamuuseumi aias toimunud teatripäeval. Ilus ilm ja publikuks olnud särasilmsed mudilased muutsid noorte näitlejate esinemise vabaks ja nauditavaks. Huvitav oli vaadata ka teiste truppide esinemist.

Oma koolis esines Aplaus „Kass Kiiduskiga” algklasside õpilastele. Lisaks neile olid etendust vaatamas Kivikese lasteaia vanemate rühmade lapsed. Kuna selgus, et ka nooremad mudilased oleks tahtnud etendust vaatama tulla, anti võimalus kõigile Kivikese lasteaia lastele ning kooli saalis anti kordusetendus.

Edu kooliteatrite festivalil

Juhendaja sõnul hakati „Kass Kiiduskit” õppima juba jaanuari lõpus. Näidendi valis paljude hulgast välja 7. klassi õpilane Mareike Voogla, kes võttis endale ka peaosa, kuna leidis, et tal on rolliga palju ühist.

„Ettevalmistusperiood oli lühike, kaks kuud, aga saime selgeks. Tegime proove igal võimalikul ajal nii trupiga kui individuaalselt. Helitausta salvestas meile õpetaja Lauri Kõlamets, keda selle eest väga tänan. Dekoratsioonid olid olemas varem, ühe maalis näiteringi liige Stella Leius. Festivalil esinemine õnnestus ja saime preemia väikestele vaatajatele suunatud lavastuse eest. Improviseerimise eest premeeriti Karl Martin Puna.“

Festivalil osales veel teinegi näitetrupp, millele pandi nimeks Aplaus 2. See trupp sai alguse sellest, et Ronja Juurma luges Maila Jürgensoni näidendit „Ühe õhtu nali”, mis kirjutatud tema eelmisele näiteringile Savilinnu festivaliks. Teemaks noortevahelised suhted. Loetu köitis Ronjat, ta leidis sobivad näitlejad ja proovid algasid.

Pooleteise kuu jooksul harjutati vahetundides ja festivalipäevaks oli etendus valmis. Jürgenson pidas väga huvitavaks tööd noortega, keda ta kunagi õpetanud pole.

„Loo tõlgendamiseks pidin arutama mitmeid elulisi teemasid. Mitmel puhul vaidlesime, kuidas meie mõte lavalt paremini publikuni jõuaks. Olid ju teemaks tunded ja ka kiusamine. Žürii liikmed uurisid noortelt, miks nad just seda näidendit mängida tahtsid. Õpilased vastasid, et probleemid olid neile olulised. Saime oma etteaste eest loo jutustamise preemia.“

Ka õpetajad tegid kaasa

Lisaks mainitud etendustele jõuti õppeaasta sees selgeks saada ja maha mängida ka Krista Kumbergi näidendit „Pireti ja Kati kummaline jõuluõhtu”, mida harjutati sügisest jõuludeni välja.

Selle muinasjutulise näidendi sõnum oli, et üksteist ja raamatuid peab hoidma. Õpilastega koos mängisid etenduses kaks õpetajat: Mai Tõnisoo ja Kristiina Pavlenko. Kaasa tegi  Kaie Andersoni tüdrukute võimlemisrühm, kes tantsivate Barbiedena andsid lavastusele ilu ja särtsu. Helitausta mängis Kaspar Joost.

„Näitelaval võivad olla säravad isiksused, aga vaataja naudib ikka kogu trupi esinemist. Suur aitäh kõigile, kes meie tegemistele kaasa on aidanud nii laval, selle taga kui ka saalis,“ võttis juhendaja Maila Jürgenson möödunud hooaja tabavalt kokku.

Näideldes õpid

Ka õpilastele endile on näitlemine huvitavaks väljakutseks. Meile väga meeldis meie juhendajaga koostööd teha. Läbi tema juhendamise saime lavale toodud väga õpetliku loo. Proovides sai vaieldud ja asju ka muudetud, kuid me ise õppisime sellest väga palju,“ rääkis juunis põhikooli lõpetav Ronja Juurma.

Sügisel kaheksandasse klass mineva Mareike Voogla sõnul on talle meeldinud kõik näiteringi esinemised, sest ta on saanud teha seda mida südamest armastab.

„Meil on olnud vahvaid hetki, mis muudavad meie esinemised/proovid veelgi põnevamaks. Hetki, mis ei meeldinud on ikka olnud, sest kellel neid häirivaid hetki ei oleks, aga need on olnud nii tühised ning seetõttu pole küll midagi halvasti läinud või katki jäänud. Mulle on üldse kogu see kolm aastat, mis ma olen just selles näiteringis mänginud, väga-väga meeldinud.“

Näiteringi Aplaus koosseisud lõppeval õppeaastal olid järgmised:

Aplaus 1: Mareike Voogla, Karel Somelar, Mia Maria Laiuste, Laura Kaseorg, Laura Kinter, Sirli Anier, Marie Reinmets, Stella Leius, Paula Triinu Laiuste, Karl Martin Puna.

Aplaus 2: Ronja Juurma, Lisett Liiv, Kadri-Kristiine Preimann, Anna-Liisa Nilov, Agnes-Erika Kalm, Elis Beze ja Oliver Madissoo.

Fotosid kooliteatrite festivalist saab vaadata siin.


Aplaus 2 vahva näiteseltskond koos juhendajaga.