26.-27. mail Luunja Lastelaagris toimunud programmi „Kaitse end ja aita teist“ (KEAT) võistlustel saavutas Raatuse kooli võistkond esikoha.

Tihe valikusõel

Võidukasse esindusse kuulusid 6.a klassi õpilased Hanna Kaldmaa, Liana Lass, Eva-Lota Kirš, Linda Maria Saar, Karl Siidra, Romet Eesmaa, Erik Kukk ja Trevor Juurma. KEAT laagris toimunud võistlustel osales kokku 17 kooli üle kogu Tartumaa. Raatuse kool on võistlustel osalenud juba viis aastat. Esikoht õnnestus võita esimest korda.

Koolitusprogrammi "Kaitse end ja aita teist" eesmärgiks on anda 6. klasside õpilastele põhikooli riikliku õppekava läbiva teema "Tervis ja ohutus" alusel ohutusalaseid teadmisi ja oskusi. Programm koosneb teoreetilisest ja praktilisest osast.

Kuigi kõik kuuendate klasside õpilased selle programmi läbisid, said meie esindusvõistkonna liikmed veel eraldi treeningu osaliseks. Selle töö tegid ära õpetaja Tiina Tirgo ja kooliõde Ele Külm. Kindlasti kuulub osa saavutatud edust ka neile.

Tiina Tirgo sõnul sai võistkonnaliikmete valik tehtud nende kasuks, keda iseloomustab julgus, oskus teistega arvestada ja kes on head meeskonnatöös.

„Kuigi pea kõik selle klassi lapsed soovisid võistlusest osa võtta, siis tuli teha mingi valik. Selle tegime koos Elega meeskonnatöö oskuste järgi. Kuigi väljaõpe kestis küll mitu kuud, oli läbivõetavaid teemasid nii palju, et aega eraldi meeskonnatöö oskusi õppida oli vähe. Seetõttu valisimegi need, kellel need oskused kenasti olemas. Lisaks tuli kahjuks välja jätta õpilased, kes kardavad verd ja poleks sellega seotud ülesannetes saanud kaasa teha.“

Väärika ajalooga programm

Kaitse end ja aita teist (KEAT) on ettevõtmine, mis sai alguse 18 aastat tagasi Jõgevamaalt.

Tänaseks on KEAT jõudsasti laienenud üle Eesti. Projekti eesmärk on saavutada laste oskuslik käitumine eriolukorda sattumisel, mis hõlmab nii esmaabi, ohutut liiklemist, vee- ja tuleohutust, orienteerumist kui ka ellujäämisoskusi metsas.

Päästeameti, Tartu Maavalitsuse ja Tartu Linnavalitsuse poolt korraldatud laagri mõte on anda õpilastele võimalus läbi praktiliste ülesannete ja simulatsioonide panna proovile oma teoreetilised teadmised pääste ja esmaabi vallas.

Projekti läbiviimist finantseerib Eesti Haigekassa vastavalt tervise edendamise tegevuskavale maakondlike traumaennetuste programmist läbi Eesti Tervisedenduse Ühingu.

Sel korral olid KEAT võistluse teemadeks on päästetöö, esmaabi, liiklus, orienteerumine, politseitöö, matkatarkused, raudteeohutus, elektriohutus, pommiohutus ja häirekeskus. Igas punktis tuli lahendada ülesandeid, mille olid koostanud vastava eriala spetsialistid. Pinget lisas ka fakt, et iga ülesande täitmiseks oli antud piiratud aeg. Koos söögipausiga kestis võistlus seitse pingelist tundi.

Põnevust jagus kõikjale

Juhendajate arvates oli traditsiooniliselt meie trumbiks esmaabi, kus lapsed näitasid situatsioonülesannetes üles kõige suuremat enesekindlust. Õpetaja Tiina hindas siin ennekõike just kooliõe Ele suurt panust laste ettevalmistamisel. Samuti laste võimet käigu pealt õppida. „Hea oli vaadata seda, kuidas lapsed võistluse käigus saadud tagasisidet juba järgmises ülesandes kenasti kasutasid.“

Põnevust jätkus ka ametliku võistlusprogrammi väliselt. Nii loositi esimese päeva õhtul peale võistlusi igale võistkonnale teema, mille nad pidid loovülesandena ette valmistama ja teistele ette kandma. Meie tiimi loos langes teemale „Ohud liikluses“.

Kui väljas juba pime oli, korraldati veel üks vahva pimeorienteerumine, kus meie lapsed taas võidukaks osutusid. „Pidime üle laagripargi otsima helkureid. Siin õnnestus meil teist kohta edestada vaid ühe rohkem leitud helkuriga.“

Tipus tihe rebimine

Kuigi meie võistkond sai „alavõidu“ üksnes elektriohutuse alal, siis esikolmiku kohti tuli lisaks sellele veel neljas kategoorias. Esmaabis, liikluses ja pommiohutuses jäi maksimaalsest 30 punktist puudu vaid 2, millega oldi teised. Politseitöö andis 27 punktiga kolmanda koha. Tagasilöögid tulid üksnes raudteeohutuse ja päästetöö alal, kus esikümnesse ei mahutud, kuid ühtlaselt stabiilne esinemine kõiges muus lubas päeva lõpuks nautida nappi, kuid kindlat kolmepunktist edu Veeriku kooli ees. Laeva põhikool jäi maha juba üheksa punktiga.

Tegelikult oli võistlus algusest lõpuni põnev ja tasavägine, sest esikümme mahtus kokkuvõttes vaid 20 punkti sisse. Seega oleks igal „alal“ kaotatud või võidetud 2 punkti tõstnud või langetanud võistkonna tervelt kümne koha võrra. Taaskord sai tõestust vana spordimehe tõde – iga punkt on oluline.

Igaüks õppis midagi olulist

Õpilastele endile jäi kõige enam meelde elektriohutusega seotud ülesanne, kus alavõit ja maksimumpunktid nopiti. Seda hinnati ka enda jaoks kõige lihtsamaks ja lõbusamaks. „Saime seal vist ka lisapunkte, sest hoiatasime kõvahäälselt langenud elektriliinile lähenevat kohtunikku. Olime seda kõike koolis õppinud,“ rääkisid lapsed.

Kõige rohkem pabinat tekitasid enne võistlusi liikluse ja matkatarkustega seotud ülesanded, mis lõppkokkuvõttes väga kenasti välja tulid.

Kuigi nii õpilaste ja õpetajate sõnul on võistlustel osalenud lapsed tänu saadud praktilistele kogemustele kindlasti ohutusalaselt parema ettevalmistusega kui nende eakaaslased, siis mõlemate sõnul võib ka oma koolikaaslaste ohutusalaste teadmistega rahule jääda.

Programm andis igale osalejale mingi uue teadmise ja oskuse, mis elus kindlasti vajalik. Lianale jäi meelde tulekustuti kasutamine, Erik oskab nüüd metsas vajadusel kiiresti käepäraste vahenditega lõkke püsti saada. Trevor sai kõige enam teadmisi esmaabi valdkonnast, kuidas siduda, katsuda pulssi, kuulata hingamist. Karl teab aga nüüdsest seda, et kui 50 kilo kaaluvat koera ei ole autos võimalik puuris hoida või teda turvaliselt kinnitada, siis on võimaliku avarii korral tema autosalongis transportimine ohtlik nii talle kui ka kõikidele autos viibijatele.

Segadus telgiga ja vanaema toidud

Kuna laagris ööbiti telkides, siis omaette katsumuseks osutus nende ööbimismajakeste püstipanek. Nimelt oli tüdrukute telgi näol tegemist ultramoodsa pop-up stiilis telgiga, mida isegi kohapeal olnud meesterahvad polnud varem näinud. Telgi lahti harutamisel läksid pulgad nii sõlme, et tuli ühe tüdruku isa linnast appi kutsuda. Lõpuks läks telk aga hoopis katki ja tuli kasutusele võtta asendustelk. Igal juhul on laste teadmised nii telkidest kui nende püsti panekust nüüd oluliselt paremad.

Laagrist jäi lastele hästi meelde ka päästekoerte show. Lähedalasuvas karjääris imiteeriti uppumist ja üks koer suutis selle käigus üksinda kolm inimest veest elusalt välja tuua.

Lisaks kiitsid lapsed pakutud toitu, mis nende sõnul oli sama hea kui oma vanaema tehtud.

Kuigi päris reaalses elus ei ole lapsed veel saanud või pidanud programmi ja laagri jooksul õpitut rakendama, on kindlus igas sellises olukorras hakkama saada nüüd oluliselt suurem.

Tiina Tirgo fotosilma ette jäänud kaadreid võistlustest, saab vaadata siit.