28.-29. märtsini toimusid Tartu Uues Teatris järjekordsed Tartu näitemängude päevad, kus Raatuse kooli õpilased astusid üles koguni kolmes erinevas koosseisus.

Ostetud sõbrad

„Kui kirjakasti ilmus teade näitemängude päevadest, küsisin oma näiteringi lastelt, kas osaleme. Ettevalmistusperiood oli ju väga lühike. Vastus oli üksmeelne jah", rääkis Raatuse kooli näiteringi Aplaus juhendaja Maila Jürgenson.

Järgnes mõte, mida mängida. Et Jürgenson oli möödunud aastal Tartu Emajõe Koolis, koostöös sealse õpilase Evelin Sulega, erivajadustega laste teatrifestivaliks Savilind kirjutanud elust võetud fakti põhjal näidendi „Ostetud sõbrad“, langes valik sellele. Savilinnu festivalil oli esituse ajapiirang 15 minutit ja sellele vastavalt ka näidendi pikkus.

Juba möödunud aastal kasutas Jürgenson ekspertidena meie kooli 6.a klassi õpilasi. Eesmärgiga teada saada, kas selline lavalugu üldse vaatajaid kõnetab. Tuli välja, et vägagi. Lapsed arutasid tundeid, mis tekkisid neil uue õpilasena klassi tulles. Räägiti sellest, et uut õpilast ei taheta  alati kohe omaks võtta. Sõprussuhted on väga tähtsad.

Kuna näitemängude päevadel oli ajapiirang pikem kui algselt kirjutatud näidendil, siis arvas üks osatäitjatest Karl Martin Puna, et võiks sisse tuua ka arvutimängude teema. Kuigi juhendaja arvas, et 30 minutiga ei suudeta piisavalt kahte olulist teemat käsitleda, võimaldas sõpruse teema siiski arvuti ja mängud näidendisse sisse kirjutada, sest kaasajal on nii mõnelegi inimesele arvutist ainuke kaaslane saanud.

„Et mina arvutimänge eriti ei tunne, siis asusid appi näiteringi liikmed Karl Martin ja Karel  Somelar. Koos vaatasime erinevaid mänge ja tegelasi. Leidsime siis head ja halvad osalised. Määravaks osutus ka nende välimus. Kuigi esimeses minu poolt kirjutatud variandis leidis Karl Martin olevat vähe teravust ja õudust, õnnestus meil kahepeale, tuliste vaidluste tulemusel, lõpuks lõplik tekst kokku saada,“ ütles Jürgenson.

Tõsine töö kandis vilja

Näiteringi liikmed võtsid teatrifestivaliks valmistumist väga tõsiselt. Proove tehti koguni vaheajal ja esinemispäevalgi. Kindlustunnet lisas, et trupil on nüüd tänu ringi populaarsusele ka teine koosseis, peaaegu kõigil osatäitjatel on olemas dublandid. Et mängiti oma lugu ja kõik olid toimuvast haaratud, sujus esinemine hästi. Karl Martin saabus küll lavale otse Otepää suusalaagrist, aga ta sai oma osatäitmisega suurepäraselt hakkama.

Kokkuvõttes õnnestus kõik suurepäraselt ning kogu näitetrupp koos juhendajaga pälvisid kiituskirja parima eetilise probleemi tõstatamise eest lavastuses. Karl Martin Puna pälvis rollipreemiana kiituskirja Karli tegelaskuju kehastamise eest. Juhendaja Maila Jürgensoni sõnul on näidendi esitamine siiski kollektiivne tegevus ja tähtsad on kõik osalised.

„Üksi saab särada ainult monoetenduses. Juhendajate aruteluringis ei saanud „Ostetud sõbrad“ ühtki kriitilist  märkust ja pean seda suureks tunnustuseks, kui eriala asjatundjad nähtuga rahule jäid,“ ütles ta. 

Noori näitlejaid ootab ees ka üks üllatus. Nimelt käepaela õpituba Anne Noortekeskuses. Juhendajad saavad osaleda Lille Majas mõrvamüsteeriumis.

Maila Jürgensoni tänusõnad kuuluvad Kaie Andersonile organisatoorse ja tehnilise poole eest, Eno Pihlale, kes helitausta salvestada ja Karl Martinil teatrikava kujundada  aitas. Samuti Tiiu Laidile ja Kadri Kosele dekoratsiooni eest. Lisaks muidugi lapsevanematele, kes on mõistvalt näiteringi tegevusesse suhtunud ja seda  toetanud.

Absurd ja sotsiaalne sõnum

Raatuse kooli teine näitetrupp Inderlin osales näitemängupäevadel neljandat aastat. Juhendaja Kadri Kose sõnul on eelmistel aastatel oleme esinetud omaloominguliste näidenditega ning sel aastal võeti ette veidi keerulisem näidend. . Esitati Eesti absurdi isana tuntud Heino Mikiveri näidendi "Eeduart ja Kuningunde ehk lood Vääna metsades" (vt fotot uudisloo lõpus).

„Keeruliseks tegi loo see, et tegemist on tervenisti värsivormis tekstiga, mille õppimine, mõistmine ja tunnetamine kujunes tänapäeva noorele üsnagi vaevarikkaks ettevõtmiseks. Kulus palju aega ja palju jäätist,“ ütles Kosk. Samas said lapsed oma etteastega ülihästi hakkama ja selle eest ka kiidetud. Žürii poolt anti trupile kiituskiri parima luuleetenduse eest.

Lisaks oma kooli näiteringidele osalesid meie õpilased ka Anne Noortekeskuse näiteringi Tõepeegel etenduses „Kunagi ei ole liiga hilja“. See tükk sai kiituskirja terava sotsiaalse sõnumi eest. Helena Saks pälvis kiituskirja Siimo ja Evelin Smirnov Eva rolli kehastamise eest samas etenduses (vt fotot allpool).

Selle kõigega meie koolipere osalus näitemängude päevadel veel kaugeltki ei piirdunud. Nimelt olid pühapäevasel päeval algklasside osa päevajuhtideks meie kooli õpilased Ronja Juurma ja Lisett Liiv.

Anne Noortekeskuse fotoringi õpilaste poolt, kelle hulgas ka meie kooli 8.a klassi noormees Karl Mattias Laiuste, valminud fotogaleriid näitemängupäevadest saab näha siit.


Evelin Smirnov (vasakul fotol) ja Helena Saks võtmas vastu õnnitlusi rollipreemiate eest etenduses "Kunagi ei ole liiga hilja". Fotod: Rauno Kalda


Raatuse kooli näitering Inderlin (juhendaja Kadri Kosk) etendamas Heino Mikiveri näidendit "Eeduart ja Kuningunde ehk lood Vääna metsades". Foto: Kristofer Seppel


Näitering Aplaus (juhendaja Maila Jürgenson, fotodel all vasakus nurgas). Fotod: Cătălina Ciubăr


Näitering Aplaus näitemängupäevade festivalil. Foto: Karl Mattias Laiuste


Näitering Aplaus. Foto: Cătălina Ciubăr