13. novembril laulupeomuuseumis toimunud Lydia Koidula loomingule pühendatud etluskonkursi „Koidulauliku valgel" Tartu linna eelvoorus saavutas Raatuse kooli 7.a klassi poiss Rasmus Reinmets põhikooliõpilaste hulgas 2. koha.

Kuigi Rasmust juhendanud õpetaja Maila Jürgenson arvas, et kuna tegu on naisautoriga, siis oleks sobivam olnud esinejaks valida tüdruk. „Olen täheldanud, et konkurssidel esinemise hindamisel arvestatakse ka seda, kui poiss esitab mehe, tüdruk naisautori loomingut, aga õnneks oli konkursi teiseks esitatavaks autoriks valitud mees“ ütles ta.

Traditsiooniks on saanud, et konkursil esitatakse lisaks Koidula loomepärandile ka ühe teise autori loomingut. Tänavu oli selleks kirjanikuks Contra, kodanikunimega Margus Konnula. Noorte seas hästi tuntud ja populaarse luuletaja loomingule on iseloomulik tõukumine uuema rahvalaulu (vemmalvärss, lorilaul) traditsioonidest, see on lõbus ja laululine, säravalt virtuoosse keelekasutuse ja leidlike riimidega.

Jürgensoni sõnul oli sellel aastal õpilasele sobiva teksti leidmine keeruline, sest Contra luulekeel on õpilasele esitamiseks liiga rahvalik, sisaldades ka sündsusetuid sõnu.

Õpetaja otsis eelnevalt mõlemalt autorilt mõned luuletused, Rasmus luges neid ja leidis sobivad. Esinemiseks valmistudes loeti tekste mitme nädala jooksul teineteisele ette, samas arutades, millist mõtet võiks sisaldada mõni sõna ja väljend. Samuti räägiti sellest, milline on sõnum, mille Rasmus kuulajatele oma esitusega edasi annab.

„Esinemine õnnestus väga, Rasmus on tubli. Ta küll ise väidab, et luuletused talle ei meeldi, aga ta oskab neid lugeda nii, et esitatu läheb kuulajatele hinge,“ ütles õpetaja Jürgenson.

Üleriigiline noorte etluskonkurss „Koidulauliku valgel" toimub alates 1997. aastast. Konkursi korraldajateks on Pärnu Koidula Gümnaasium, Koidula Muuseum ja Pärnu Linnavalitsuse haridus- ja kultuuriosakond.