Aprillikuu viimasel päeval toimusid Raatuse koolis esimesed ülelinnalised seinamängu võistlused. 20 osalenud kaheliikmelise võistkonna hulgas võitis Kivilinna gümnaasiumi võistkond koosseisus Jaan Märten Huik ja Hugo Rene Udumäe.

Kindlasti tekib lugejal esmalt küsimus, mis imeasi see seinamäng (vt uudisloo lõpus olevat pildikollaaži) on. Tegemist on seinale või põrandale kinnitatud „kastiga“, mille esipaneelil on erineva suurusega augud ning kuhu on märgitud trajektoor. Kaks mängijat peavad kumbki oma nöörist sikutades mööda mängulauda üles finišisse juhtima palli, mis on nööridega ühendatud karbikese sees. Kui pall juhtub auku kukkuma, saab samast kohast jätkata. Seinamängu võib mängida ka üksinda.

Mängu „maaletooja“ ja hing, Raatuse kooli tehnoloogiaõpetaja Tiiu Laid (fotol) ütles, et seinamängu idee käis ta õpilastele välja aastapäevad tagasi tööõpetuse tundides. 4.–9. klassi poisid võtsid kohe vedu ning ühise töö tulemusena valmiski esimene prototüüp, mis on tänasel võistlusel seintel olnutest mõnevõrra väiksem. „Kuna poistele pakkus mäng suurt huvi ja põnevust, kirjutasime Tartu Linnavalitsuse haridusosakonna õppekava toetavate projektide konkursile ka oma projekti. Nii sündisidki need neli täna võistlusel kasutatud mängu ja võistlus ise,“ sõnas Laid.

Et võistlejad päris tundmatus kohas vette ei peaks hüppama, toimus osalevate koolide tehnoloogiaõpetajatele mängu tutvustav õhtupoolik ning mängu prototüüp käis külakorda mööda erinevaid Tartu koole, et õpilased harjutada saaksid.

Võistlustel osalesid seitsme kooli võistkonnad. Kahekümnest võistkonnast kuus moodustasid tüdrukud, kellest parimad olid Karita Kresman ja Merlin Õiger Tartu kunstigümnaasiumist.

Esmalt mängisid kõik võistkonnad raja kolm korda aja peale läbi. Kaheksa parimat aega saavutanud võistkonnad jätkasid kahes poolfinaalis. Seejärel peeti nelja parema finaal ning maiuspalaks kahe parima vaheline superfinaal. Huvitav oli see, et nn kvalifikatsiooniringis võrdselt parimad ajad saavutanud kunstigümnaasiumi poisid Kristo Kama ja Mathias Plans ning Ants-Henari Kriisa ja Karl Martin Tamm Kivilinna gümnaasiumist finaalini välja ei jõudnudki, langedes konkurentsist juba poolfinaalis.

Samas superfinaalis teise koha saavutanud Aleks Kravets ja Vladimir Levin vene lütseumist pääsesid poolfinaali üle noatera, alles viimase ajaga. Kuna ühel konkurentidest oli sama aeg, pidi edasipääseja selgitamiseks pidama veel ühe lisamängu. Võimalik, et just see lisamängu kogemus andis jõudu ja indu edasiseks.

Kolmanda koha sai finaalis Tartu Hiie kooli võistkond, kuhu kuulusid Marko Roose ja Fred Peetso. Võõrustajate parim võistkond koosseisus Sten Reinkort ja Erki Toomsalu jõudis esimestel ülelinnalistel seinamängu võistlustel finaali, kuid pidi seal leppima neljanda kohaga. Kõik osalejad said tänukirja ning võisid endale rikkalikult auhinnalaualt meelepärase valida. Võistluse korraldamisel abiks olnud linna koolide õpetajaid peeti samuti tänukirjadega meeles. Laiali mindi juba uute seinamänguvõistluste ootuses.

Fotomeenutus üritusest avaneb siin