Aprilli esimesel nädalal viis kahekümne ühe 2.-5. klassi õpilase teekond Nordplus Junior projekti „Welcome To My Native Town“ raames Tartust Leetu. Peamine sihtpunkt oli Kaunas, kuid rännati ka kaugemale. Õpilasi saatsid klassiõpetajad Kirsti Allik ja Helina Mugra.

„Hea koostöö Kaunase Versvu kooliga sai alguse juba rohkem kui aasta tagasi, kui üheskoos sealse koordinaatorõpetaja Birute Druckutega esimest projektitaotlust kirjutama hakkasime. Tänaseks oleme kokku kirjutanud juba neli taotlust, millest üks realiseerus nüüd Kaunases,“ rääkis projekti koordinaator, Raatuse kooli arendusjuht Rene Leiner, kes samuti õpilastega Leedus kaasas oli.

Nelja tiheda päeva hulkamahtus nii tõsist tööd erinevates õpi- ja töötubades, õpilaste ettekandeid oma koolist, linnast ja riigist kui ka sporti, lusti ja tralli. Üheskoos tehti projekti temaatilisi minifilme, külastati kuulsa Leedu maalikunstniku ja helilooja M. K. Čiurlionise galeriid, kus ka oma inspiratsioon ja kunstianne proovile pandi. Koolis endas toimus lisaks sellele ka savist voolimise õpituba, kus valminud tööd saabuvad juba ahjus põletatuna Tartusse mai alguses, mil toimub leedulaste vastukülaskäik.

Leedu õpilased korraldasid meie lastele põhjaliku linnaekskursiooni, kus nad ise giidideks olid ning olulisematest paikadest kõnelesid. Käidi kahe suure Leedu jõe – Nemunase ja Nerise – ühinemiskohal, mis asub just Kaunases. Oma silmaga nähti ära ka „maailma pikim sild“. Nimelt oli Kaunases mingil ajahetkel kehtimas kaks erinevat kalendrit ning ühte jõekallast teisega ühendavast sillast üleminek viis inimese ajas 13 päeva edasi või tagasi. Käidi ka Kaunase ja Leedu üheks iseseisvuse taastamise sümboliks saanud Rohelisel mäel asuvas Kristuse taassünni kirikus, mis nõukogude ajal muudeti Banga raadiotehaseks. Kiriku katuselt nauditi kogu linnale avanevat suurepärast vaadet.

Kahel päeval toimunud väljasõidud viisid lapsed Trakaisse, Vilniusse ja Druskininkaisse. Teel Trakaisse peatuti nn Saatana orus, kus lastel tuli võtta järsk ligi 200 trepiastmega tõus. Trakais külastati kohalikku kindlust, tehti tutvust ajalooliste rüütlite sõjavarustusega ning prooviti selga nende riietust. Peale põnevat kindlusekülastust söödi üheskoos rahvuslikke lambalihapirukaid kibinai’sid. Vilniuses käidi Gediminase kindluses, nauditi sealt avanevat linnavaadet, külastati väikest merevaigumuuseumi ja jalutati vanalinnas.

Teel Druskininkaisse külastati kuulsat koonusekujulist Merkine mäge, mis asub Nemunase paremal kaldal, Stange ja Merkyse jõgede vahel ning kust avanes kaunis loodusvaade. Väidetavalt 13. sajandil viikingite poolt ehitatuna asus seal jõgede liitumiskohas 14. sajandi Leedu ajaloos olulist rolli mänginud nende suurim puitkindlus. Seejärel põigati sisse Cesnuliu puuskulptuuride parki, mis lastele samuti väga meeldis. Druskininkais külastati kohalikku kunstnike perekonda, kelle loomingu üheks toormaterjaliks on sool. Kõik lapsed said võimaluse ka ise kaks soolast tehtud taiest valmistada.

Meelelahutusliku poole pealt jäid lastele kõige enam meelde ühine bowling’u-õhtu ning suurejoonelise Druskininkai veepargi külastus. Kindlasti jäid meelde ka bussis toimunud ühised võistulaulmised Leedu lastega, kus kordamööda lauldi mõlema rahva seas tuntud laule.

Kokkuvõtteks võib öelda, et kõik lapsed ja lapsevanemad jäid projektinädalaga väga rahule, nimetades seda suurepäraseks kogemuseks ja võimaluseks arendada laste sotsiaalseid oskusi. Kuna lapsed ööbisid kohalikes peredes, nägid nad lähedalt ka leedulaste igapäevaelu, maitsesid nende toitu ja said teadmisi teisest kultuurist, traditsioonidest ja ajaloost. Nii oli ühe lapsevanema sõnul tema poeg reisi üle väga rõõmus ja elevil ning jutuainet jätkus terveks pühapäevaks. Lisaks loodetakse leedulaste Eestisse tulles pakkuda neile samasugust külalislahkust, nagu Leedus kogeti. Projekti teine nädal toimub Tartus 5.–10. mail.

Täpsemalt saab projektist lugeda siin

Fotomeenutus reisist avaneb siin