Esmaspäeval, 15. jaanuaril tegi meie kooli tegus näitering Aplaus toreda kingituse koolipere noorimatele, 1.-4. klasside lastele. Nimelt etendati Krista Kumbergi näidendit “Virtuaaljõuluõhtu”, mille lavastas näiteringi juhendaja, väsimatu Maila Jürgenson.

“Meil oli näiteringiga Aplaus algklasside õppehoones Eerikal üks tegus päev. Kell 9 alustasime prooviga ning juba kell 10 ja 11 toimusid etendused. Oli tõeline teatripäev ja mõnele Aplausi liikmele selles koosseisus ka viimane. Peaaegu viis aastat kestnud koostöö on nüüd läbi, sest paljud lõpetavad kevadel kooli. Uued liikmed sulandusid mõnekuulise tegevusega truppi väga hästi ja nüüd on mul hea nendega jätkata,” rääkis üheaegselt kurbi ja rõõmsaid meeleolunoote kõlada lasknud õpetaja Maila. 

Näidend on kaasaegne ulmelugu sellest, mis võib juhtuda, kui vanemad seavad töö esikohale, arvuti arvatakse lapse parimaks seltsiliseks ja sõbraks. Kuidas arvutimängudest väljuvad pahad tegelased ja püüavad vallutada inimeste maailma. 


Hetki etendusest. Vasakul on ema ja isa valmistumaks reisile Andromeeda udukogusse, jättes poja jõuluõhtuks haigena üksi koju. Paremal on arvutimaailmast väljunud vampiir von Bluttenberg.

Loo esmaetekanne toimus 5.-9. klassi õpilaste jõulupeol. Nüüd said sellest kõigest osa ka algklasside lapsed. Etendust jälgiti suure huviga, humoorikates kohtades oli saatjaks naer.

1.b klassi juhataja Tiiu Putrolainen kiitis noori näitlejaid ja juhendajat väga. Tema sõnul oli etendus väga kaasaegne ja köitev. “Isegi 1. kl. õpilased kuulasid ja vaatasid huviga. Eriti meeldis neile, kuidas kass hiirega suhtles. Korraldasime peale etendust lastega ka ühise arutelu, mille tulemusel nii mõnigi saalis kuuldud-nähtud elutarkus kinnistatud sai,” rääkis õpetaja Tiiu.

Rõõm oli muidugi mõlemapoolne ja kiidusõnu jätkus ka näiteringi juhendajal, kelle sõnul oli rõõm tajuda, kuidas etendust nautisid nii mängijad kui vaatajad ning loodetavasti jõudis lasteni ka etenduse sõnum.


Sõna saab Norra mägede troll.