Tartu linna ja maakonna jutuvõistlus "Mina ..." tõi rõõmu Raatuse kooliperele. 9.a klassi õpilane Ingemari Org saavutas 8.-9. klasside õpilaste hulgas jutuga "Mina ja sina" II koha.

Nagu paljud head asjad siin ilmas, sai ka siin kõik alguse suurest juhusest. Ingemari sõnul valmis tema võistlustöö algselt tavalise kirjandina, mida kõik klassis kirjutama pidid.

“Ma ei mõelnud kordagi, et õpetaja mu töö võistlusele saadab ning veel vähem seda, et kirjandit sedamoodi tunnustatakse,” rääkis Ingemari.

Kirjandi sisu sai ajendi tõestisündinud loost, mis juhtus Ingemariga vähem kui nädal enne kirjandi kirjutamist Malta lennujaamas.

“Olime just perega puhkuselt naasmas ja igale poole kuhu ma läksin, seisis üks ja sama poiss seal alati enne mind ning vaatas otse silma. Oli raske aru saada, kas tema jälitab mind või mina mitteteadlikult teda. Sain sellest situatsioonist pisut inspiratsiooni ja hiljem kirjandi teemat nähes arvasin, et seda annab ära kasutada.”

Loomeprotsessis oli Ingemari sõnul kõige keerulisem mahukat sündmustikku lühidalt edasi anda. Alguses arvas ta, et miinimum sõnade arv ei tule täis aga hiljem sattus sedavõrd hoogu, et pidi töö pea poole lühemaks tegema. Teemaarendust oli lihtne kirjutada, sesti ideid oli nii palju.

“Võistlusest õppisin, et kui tahta head kirjandit kirjutada, tuleb lihtsalt fantaasial lennata lasta ja mitte panna endale pingeid peale sellega, et kindla peale peab töö midagi saavutama.”

Õpetaja Maila Jürgensoni sõnul kirjutasid võistlustööd kõik tema õpilased. Teema "Mina ..." oli seotud noore inimese isiksusega ja andis võimaluse ennast analüüsida. Need, kes ei tahtnud ilukirjandust luua, said võimaluse kirjutada arutleva kirjandi. Võistlusele saatis õpetaja kokku kuus tööd.

“Ingemari väga hea väljendusoskuse ja keeletunnetusega tütarlaps. Olen tema töid varemgi võistlustele saatnud, aga auhinnakoha sai ta esmakordselt. Arvan, et teema sobis ja oli kirjutatud kaasaja noore õpilase mõtetest. Sündmustik oli haarav ja romantiline,” ütles õpetaja Maila.

Õpetaja arvates on osalemine erinevatel konkurssidel noore inimese arengule oluline. Ingemari teine koht on seda hinnatavam, et kokku saadeti võistlusele tervelt 113 tööd, mida hinnati neljas vanuseastmes.