19. jaanuar oli Raatuse kooli noorematele lastele edukas nii vaimsel kui füüsilisel tasandil. Kui üks seltskond saavutas Mõtteragina mälumängus kolmanda koha, siis veelgi paremini läks meie rahvastepallipoistel, kes samal ajal võitsid Eesti Koolispordi Liidu poolt korraldatud Tartu koolidevahelisel 1.-3. klasside rahvastepalliturniiril teise koha ja sellega kaasneva karika.

Kirsti ja kaheksa musketäri

Õpilased valisid võistkonda nende juhendaja, treener ja õpetaja Kirsti Allik ning 3.a klassijuhataja Tiina Vink. Kaasatud olid nii rahvastepalli ringis käivad poisid kui ka teisi tugevaid poisse. Võistkond koostati 2.b, 3.a ja 3.b klasside baasil.

Kokku osalesid turniiril kümne Tartu kooli võistkonnad. Õpetaja Kirsti sõnul kuulus võistkonda 7 põhimängijat ja 1 varumängija. „Kunagi ei tea, kus kellelgi võib midagi juhtuda. Kui varumängijat ei ole ja kellegagi midagi juhtub, on kohe jama majas.“

Ja ega tühjalt kohalt tulemust ei tee. „Tegime hästi palju trenni ja see tegi meid tugevaks. Tänu sellele õnnestus meil ka nii palju mänge võita“, rääkis üks võiduka tiimi liikmetest Grigori.

Juhendaja otsis treeningute mõju suurendamiseks välja ka sportlaste hulgas tuntud salarelva ja pani poisid mängima endast tugevamatega. „Kutsusin viimastesse trennidesse vanemaid ja osavamaid poisse neljandast klassist, et saaks tugevamate vastastega harjutada.“

Võistkonda kuulunud 3.a klassi poisi Enrico sõnul trenni tehti kuu aega ning selle aja jooksul areneti meeskonnana palju.

Raske õppusel, kerge lahingus

Sisukad treeningud vormiti tulemuseks juba alagrupiturniiril, kus kõik õnnestus briljantselt ja kõik vastased alistati skooriga 2:0. Võidud saadi Katoliku, Hansa ja Karlova koolide võistkondade üle ning pääseti Katoliku kooli võimlas toimunud finaalturniirile. Seal olid vastasteks Veeriku ja Tamme koolid.

Mäng Veerikuga osutus turniiri kõige põnevamaks ja meeldejäävamaks. Lõpuks ka teist kohta otsustavaks.

Esimene geim võideti väga kindlalt, aga teises geimis ei läinud kõik enam nii hästi, jäädi oma vigadest taha, kaotati ja nii tuligi ette võtta viimane otsustav geim.

Seal tehti õpetaja Kirsti sõnul väga head koostööd ning eriti hästi tuli see välja Grigoril ja Karl Jonasel. Ka treeneri nõuannetest peeti kenasti kinni. „Nii, nagu mina ütlesin, nii ka tehti ja närvgi pidas poistel väga hästi vastu.“

Kuna vastane oli sama tugevast puust, siis jäi teine geim normaalajal viiki ning kasutusele tuli võtta lisaaeg esimese väljaviskeni. Siin olid meie poisid osavamad ning võite ise ette kujutada seda rõõmu ja tralli, mis peale sellist pingelises heitluses saadud võitu Katoliku kooli võimlat täitis.

Pikad Tammekad

Kogu turniiri viimane mäng Tamme kooliga kujunes aga kõige raskemaks, kus lõpus tuli tunnistada vastase 2:0 paremust. „Tammel olid meist natuke pikemad poisid ja neist oli raske üle visata, tuli kogu aeg otseseid viskeid teha,“ ütles Enrico.

Tegelikult kulges mäng Tammega tegelikult üsna võrdselt, kus mõlemal olid omad võimalused. Veel 30 sekundit enne teise geimi lõppu oldi viigiseisus, kuid nagu spordis sageli, otsustas üks viimane vise võitja ja nii ta läks. Häbeneda ei ole küll midagi. On põhjust üksnes rõõmu tunda ja poiste üle uhked olla.

Eesmärgiks ainult võit

Võitskonna kapten Rando rääkis, et neil tekkis turniiri käigus üks traditsioon. „Kui olime mängu võitnud ja järgmises mängus sai loosiga vastane mängu alguses palli ning meil oli võimalik valida pool, siis valisin alati selle poole, mis oli meile võidumängus õnne toonud.“ Eks sellisedki asjad kuuluvad paljude professionaalsete sportlaste arsenali ja näitavad kui tõsiselt asja suhtutakse.

Võimalik, et oligi hea, et turniiril esikohta ei saavutatud. Ehk annab see poistele veelgi rohkem indu harjutamiseks, sest nüüd teatakse, et kusagil on keegi hetkel neist veel parem. Nii õnnestub kindlasti ka üleriiklikul turniiril ennast veelgi enam kokku võtta ja parem tulemus saavutada.

Poisid ise on igal juhul indu täis ja lähevad, nagu tõelised spordimehed alati, võistlustele ainult võidumõtetega.

Võistkonda kuulunud poisid harrastavad lisaks rahvastepallile ka mitmeid teisi põnevaid spordialasid, mille hulka kuuluvad korvpall, sulgpall, karate, judo, sulgpall, suusatamine ja mitmed teised alad.

Päevakangelane Silver

Kõik poisid ja treener tõstsid eriti esile ühte oma võistkonna liiget Silverit, kes näitas üles eriliselt spordimehelikku käitumist. Nimelt oli ta ennast sisuliselt haigevoodist üles ajanud ja võistlustele välja tulnud. Muidugi kogu võistkond toetas teda.

Ka poisid ise kiitsid ennekõike nende ühtset meeskonnavaimu, kus keegi ei olnud eraldi staar ja mängiti üksteist toetades. Kui keegi välja visati, siis võistkond ei lagunenud koost ja rollide vahetus käis väga sujuvalt.

Tegemist oli meie kooli jaoks ajaloo parima tulemusega antud vanuserühmas. Tulemuse teeb eriliseks ka fakt, et turniiri esimene ja teine koht pääsesid üleriigilisele finaalturniirile.

Rahu, ainult rahu

Kui jutuks tuleb õpetaja Kirsti, siis kõlab justkui ühest suust üksnes kiitvaid hinnanguid. Varumängija Kristoferi sõnul oli Kirsti juures eriti hea see, et ta suutis igas situatsioonis rahulikuks jääda, mitte nagu Tamme kooli treener, kelle suust jäi kõlama lause „kutsuge mulle kiirabi!“.

Eks hea mäng algabki alati heast treenerist. Ka Kirsti enda sõnul oli just rahulikkus meie poistegi trumbiks. „Tuli rahulikuks jääda ka siis kui keegi välja visati ja seda nad suutsid.“

Kuigi võistkonda treenis õpetaja Kirsti, siis kindlasti tuleb veelkord ära märkida ka 3.a klassijuhataja Tiina Vink. Nimelt moodustasid võistkonna enamiku just tema klassi poisid, kellega nad ka tundides sageli rahvastepalli harjutavad. Tiina sõnul on poiste tugevad küljed juba mainitud rahu säilitamine, oma rollis püsimine ja juhendaja mõistmine.

On teada, et kui oled spordipoiss ja tugev ühel alal, siis sageli oled seda ka teistel aladel. Nii ka meie rahvastepallipoiste puhul, kellest suur osa moodustab varsti toimuvale pallide lahingu võistlusele mineva võistkonna tuumiku. Soovime edu!