2. ja 3. jaanuaril toimusid õpetajatele Eesti Koolispordi Liidu ja Eesti Haridustöötajate Liidu koostöös korraldatud järjekordsed koolidevahelised võistlused võrkpallis. Raatuse kooli võistkond saavutas teises liigas mängides läbi aegade parima teise koha.

Kümme aastat pingutust

Meie võidukasse tiimi kuulusid Kirsti Allik, Mai Tõnisoo, Veronika Uibo, Ülle Varik, Margus Udeküll, Lauri Kõlamets ja lubatud võõrleegionäärina Tartu Erakooli õpetaja Priit Kärg. Kirsti, Ülle ja Margus on osalenud seejuures sellel turniiril oma kümmekond aastat, alustades kolmandast liigast.

Turniir toimus sel korral Tartus ning kokku oli registreerunud rekordilised 41 võistkonda.

Mängud toimusid spordihoones, Masingu ja Katoliku koolides ja EMÜ spordihoones. Viimases said tuleristsed ka meie vaprad naised-mehed. Nimelt mängiti seal mõlemad alagrupimängud ning turniiri naelaks osutunud poolfinaal.

Kerge algus

Aga kõigest järjepanu. Avamänguks tõi loos väga sobiva vastase. Nimelt alles eelmisel aastal kolmandast liigast teise liigasse tõusnud Narva Pähklimäe Gümnaasium. Soojendus möödus ehmatuseta ja võit tuli kerge vaevaga 2:0 (21:9, 21:9). 

Teine alagrupimäng Heimtali/Saarepeedi võistkonnaga algas sarnaselt. Räägivad, et kolm olla kohtu seadus ja kolmas geim järjest tuli Raatuse tiimile kindlalt 21:9.

Kaotatud ja leitud mäng

Teatavasti on spordis nõrgemate võimaluseks tabada ära tugevamate madalseis, sest ühtlaselt hästi ei suuda mängida ka maailma tipud. Nii tuli ka Raatuse dream-team’il teises geimis kätte oodatud mõõn ehk nagu ütles võistkonna sportlik hing Margus Udeküll: „Otsustasime oma elu ise põnevaks teha.“

Oma mäng kadus ära, kuid hiljem leidis Margus tiimi naispere toel selle õnneks küll jälle üles ning võitluslik geim keerati enda kasuks 23:21. Seejuures oli vastastel 20:19 seisul kasutada ka geimpall. Aga eks õnn soosib ikka tugevamaid ning selle võiduga pääseti edasi poolfinaali.


Harjutamine teeb meistriks ja meistri harjutamist on alati õpetlik pealt vaadata. Foto: Triin Allikivi

Vanad rivaalid

Seal ootas juba vana tuttav Lahmuse kool, kellega juba tunamullu Valga/Valka turniiril vastamisi seisti ja keda tookord 2:0 võideti.

Poolfinaali esimene geim oli kuni 14:14 seisuni võrdne. Siis tuli järjest sisse paar rumalat viga, vahe muutus hoobilt 14:18. Lõpuks tuligi võtta vastu esimene geimikaotus numbritega 16:21. Kas tõesti võtab Lahmuse siit magusa revanši kaks aastat tagasi saadud kaotuse eest?

Teine geim algas aga hoopis teise muusikaga ja minek oli suisa suurepärane. Vastaste põhiründaja oli tagaliinis, samas kui Raatuse kahurid tulistasid ilmeksimatult ning pääsesid 10:0 juhtima.

Peale seda muutus mäng võrdsemaks, kuid suurem pinge oli sellega geimist kadunud. Lõpuks võidetigi 21:10.

Otsustav thriller

Otsustav geim oli aga tõeline thriller. Jäädi kohe alguses taha ning mingi hetk oli kaotusseis juba 6:9. Kuna viimane geim mängitakse 15 punktini, siis oli see juba päris oluline vahe. Seejärel toodi oma parimad oskused taas eesliinile välja ja 12:10 eduseis oli tõsiasi.

Pinge oli laes, mistõttu olid ka eksimused kerged tulema ning mõne rumala eksimuse järel jäädi omakorda 12:14 taha, mis tähendas, et vastasel on kasutada 2 matšpalli. Sellises olukorras võib ka professionaalidel juba võidumaitse suus olla ja valvsus hetkeks kaduda.

Iga sellise väikse võimaluse kasutab vastane aga suurima heameelega ära. Raatuse tiim võitis 3 punkti järjest ja oli nüüd juba ise ühe punkti kaugusel võidust. Ometi suutis vastane veelkord viigini jõuda. Siis aga tehti kaks punkti järjest ning jõuti 17:15 geimivõiduga kauaoodatud teise liiga finaali.

Kurbrõõmus lõpp

Finaalis tuli rinda pista ülitugevate võrkpallitraditsioonidega Võru Gümnaasiumiga, kes võitis eelmisel aastal 3. liiga. Ka sel aastal olid nad võrreldes teiste võistkondadega ülitugevad ja ei loovutanud turniiri jooksul geimigi.

Seetõttu pole ka finaalist väga palju rõõmustavat kirjutada, mistõttu märgime ära vaid fakti, et tuli vastu võtta kindel 0:2 (8:21 ja 10:21) kaotus.

Fantastilised fännid

Kuigi finaal positiivseid elamusi ei pakkunud, siis kokkuvõttes oli teise liiga teine koht läbi ajaloo parim, mis Raatuse kooli võistkonnad sellel turniiril saavutanud on. Küllap oli sellel oma osa ka koduseintel, sest lisaks sellele, et mängiti Tartus, olid kohal ka omad fännid.

Margus Udekülli sõnul oli üks Soomes töötav fänn võtnud juba aegsasti nädala töölt vabaks, et mänge vaatama tulla.

„Ainuüksi see fakt näitab kui palju meie tegemised teistele korda lähevad. Meie tiimil olid kindlalt kõige paremad fännid. Kahtlen, kas teistel neid üldse oligi. Fännide hulgas oli nii meie trennikaaslasi kui ka õpilasi. Kõik nagu päris, kaasas plakatid ja pasunad.“

Fännide hulgas oli ka meie kooli vilistlane, hetkel Eesti parim aerutaja Kaspar Sula. Kogu võistkond oli kõikidele kohale tulnud toetajatele äärmiselt tänulik. Nagu professionaalid, tänasid ka meie võrkpallilegendide staatusesse tõusnud õpetajad oma fänne võrkpallimängust tuntud liblikaga, millest netiavarustes liikvel ka mobiiltelefoniga tehtud fännivideo.


Harjutusi iseseisvaks eluks. Veronika, Priit ja Margus on võitluseks valmis. Foto: Triin Allikivi


Võitjad veelkord täies hiilguses teie ees. Hurraa!