24. novembril Kivilinna koolis toimunud Tartu linna 8. klasside tehnoloogiaõpetuse konkursil saatis edu Raatuse kooli kaheksanda klassi noormehi Rainis Pinti ja Karo Trossekit, kes tõid ära kaksikvõidu.

Tõe huvides tuleb muidugi mainida, et tegemist ei olnud mitte individuaalvõistlusega ning need kohad saavutati kaheliikmelistes meeskondades. Rainise paariliseks oli Patrick Sixten Noorem Kivilinna ja Karol Sander Lepp Variku koolist (vt fotosid poiste töödest uudise lõpus).

Paremini kui kunagi varem

Meie poisid konkursile kutsunud ja neid juhendanud õpetaja Tiiu Laidi sõnul tuli sellel aastal õpilastel valmistada miniatuurne kooguga kaev. Hinnati tappide sobivust, plekist pange tegemist ja muidugi viisakat väljanägemist. Paarilistel oli oma töö lõpule viimiseks aega neli tundi.

„Oleme küll teisi ja kolmandaid-neljandaid kohti saanud, aga nii hästi, et kaks esimest kohta meie kooli poisid saavutavad, pole meil varem läinud,“ ütles Laid.

Poisid nimetasid suurimateks motivaatoriteks õpetaja kutset ning et sai ühe koolikohustustest vaba päeva. Karol, kellele see oli juba teistkordseks sellel konkursil osalemiseks, oli eelmisest aastast olemas huvitav kogemus, mis andis veel ühe positiivse lisatõuke. „Sai suhelda paljude huvitavate inimestega ja ka sel aastal sain mitmete uute inimestega tuttavaks.“

Läbi raskuste tähtede poole

Paarilised loositi. Karol oli kaaslane juba varasemast tuttav, Rainisele mitte. Kuigi võis eeldada, et tutvuse tõttu sujub koostöö paremini, siis tegelikkuses pusiti tund aega ilma nähtava tulemuseta ning alles teisest tunnist alates hakkas töö vilja kandma. Mõlemad meie osalusega tiimid lõpetasid umbes pool tundi enne ajalimiidi täistiksumist.

Täiesti uueks tööks poiste jaoks oli plekist pange tegemine. Seda hinnati ka lõpptulemuse juures päris palju. Rainise töö juures toodi esile kõige paremini kinnitatud tappe. Karo töö plussiks oli kindlasti dekoor, sest kasutati õuest toodud lehti ja okkaid, et maketi ümbruskond võimalikult loomulik välja näeks.

Küsimuse peale, kas noormehed ka oma tulevikku tehnoloogiaõpetuse erialadega siduda plaanivad, ütles Rainis et tema tahaks tisleritööd õppida ja palkmaju või muud säärast tegema hakata. Karo mõtleb esmalt gümnaasiumiõpingute peale, et peale seda ehk IT-õpingutele keskenduda. Samas aega veel on ning mõtted võivad muutuda. Hea puutööoskus kulub aga kindlasti ka tänapäevases IT maailmas kõikidel marjaks ära.



Ülemisel fotol Rainise ja alumisel Karo osalusel valminud võidutööd. Fotod: Tiiu Laid