Aprillis juhtus selline lugu, et Raatuse koolil oli Kaunases (Leedu) tervelt kaks nädalat oma esindus platsis. Nimelt toimus siis kaks järjestikust projektinädalat, kuhu oli kaasatud nii õpilasi kui õpetajaid.

Projektipäevad laienesid Leetu

Viimasel kolmel kooliaasta Raatuse üheks meeldejäävaks sündmuseks on olnud nõndanimetatud projektipäevad, kus nii meie õpetajad kui majavälised külalised viivad õpilastele läbi kümneid erinevaid õpi- ja töötube. Viimasel korral oli neid kokku tervelt 90.

„Olin sellest kõnelenud ka oma Leedu sõpradele Kaunase Versvu koolist. Ühel päeval sattusime Skype’is vestlema kolleeg Birute Druckutega ja tekkis idee, et miks mitte proovida projektipäevi korraldada ka nende koolis. Mõeldud-tehtud kirjutasime Põhjamaade Ministrite Nõukogule programmile Nordpus Junior rahataotluse, mis meie rõõmuks sai rahastuse,“ rääkis Raatuse kooli arendusjuht Rene Leiner.

Nii käiski leedulaste esindus 2015. aasta oktoobris Tartus vaatamas, kuidas meil kahe päeva jooksul projektipäevi tehakse. Samuti jälgiti ettevalmistust, külastati erinevaid ainetunde ja osaleti ise õpitubades. 2016. aasta aprillis oli leedulastel aeg küps katsetamaks esimest korda sarnase üritusega oma kodukoolis.

Meedia tähelepanu all

Oma ekspertnõu olid sõitnud andma ka Raatuse kooli esindajad, kes viisid omalt poolt läbi kahte erinevat õpituba. Kõrgel oli ka kohalik meediahuvi, mis päädis pikema looga üleriigilise telekanali kultuuriprogrammis ja mida võib vaadata siit.

Selles loos saavad lisaks Kaunase kooli inimestele sõna ka meie õpetajad Veronika Uibo ja Mai Tõnisoo ning rahvusvaheliste projektide koordinaator Rene Leiner. Juttu tuli seal mitte ainult projektidest, vaid rahvusvahelisest koostööst ja erinevatest hariduskorraldustest tervikuna.

Nagu pilt näitab, olid lapsed väga õhinaga kõikide tegevuste juures ja tagasisidestki selgus, et kõik õnnestus suurepäraselt. „Lapsed ja nende vanemad pöördusid juba järgmisel päeval minu poole palvega selliseid päevi tihemini korraldada,“ ütles Kaunase kooli poolt projekti vedanud Birute Druckute.

Nelja riigi lapsed Kaunases

Kui projektipäevad olid edukalt eksporditud, saabus Kaunasesse järgmine Raatuse delegatsioon. Eesotsas õpetaja Kirsti Allikuga jõudis Leedu korvpallipealinna viis projektis „Are We More Similar or Different“ osalevat õpilast – Liisy Tõnuvere, Karl Gregor Urmet, Laura-Liisa Lehtmets, Merilin Trummal ja Trevor Juurma.

Nagu meie pikaaegsetele partneritele kombeks, oli seekordnegi programm tihe, põnev ja suurepärane, pakkudes igale osalejale oma tipphetki. Lisaks eestlastele, olid tee Kaunasesse ette võtnud projektipartnerid Skujenest (Läti) ja Liminganlahtist (Soome).

Päevad täis tantsu ja laulu

Kuna projekti viimaseks kohtumiseks jäänud Kaunase nädala teemaks olid rahvalaulud ja –tantsud, siis olid kõik osalejad kodutööna valmistanud mõlemast ühe etteaste, mida kohtumise avahommikul üksteisele ette kanti. Mõistagi ei piirdutud vaid ühepoolsete etteastetega, vaid õpetati tantse ja laule oma kaaslastele. See pakkus lastele muidugi omajagu elevust ja nalja.

Üheks kõikidele osalejatele elamuse pakkunud tegevuseks oli tantsude- ja lauludega sisustatud õpituba Kaunase vanalinnas asuva huvikooli ruumides. Seal said ka need, kes ise rahvalike tantsude-mängudega vähem kokku puutunud aru, et tegemist on korraliku füüsilist koormust nõudva tegevusega.

Põnev kultuuriprogramm

Projektinädal viis lapsed ja õpetajad Zeimiai mõisakompleksi, kus tutvuti mõisa ajaloo ja tänapäevaga, külastati hobutalli, peeti piknikku, trotsiti vaheldusrikast ilma ja mängiti üheskoos erinevaid sportmänge. Lisaks külastati Trakai linnust ja Leedu pealinna Vilniust, kus lisaks Gediminase torni külastamisele ootas kõiki ees mitmetunnine veemõnude nautimine kohalikus veepargis.

Projekti lõppakordiks sai reedehommikune ühine Leedu tantsude õppimine koolimajas. Kui alustati traditsioonilisemate tantsudega, siis hommiku teise poole sisustas üks kohaliku moderntantsu stuudio juht ja treener, kelle käe all õpilased ja õpetajad ühe korraliku hommikuse tantsutreeningu läbisid.

Lõpp on alati uue algus

Iga asi saab ükskord otsa. Aga mitte selleks, et jääda nukralt seda taga igatsema, vaid ikka selleks, et panna mulda uued seemned ja vaadata rõõmsalt tulevikku. Ka selle projekti viimase kohtumise lahkuminekuhetkel tõdesid kõik, et kindlasti ei saa me siin peatuda, vaid võtame varem või hiljem midagi taas ühiselt ette.

Kokku osales projektis „Are We More Similar or Different“ 15 Raatuse kooli õpilast ja toimus kokku 22 erinevat mobiilsust. Mõlemat ülal kirjeldatud projektidest finantseeriti Nordplus Junior programmist, mis kuulub Põhjamaade Ministrite Nõukogu kõige tähtsamate elukestva õppe programmide hulka.

Vaata lisaks:

Leedu projektipäevade galerii

Projektipäevad Kaunases /LRT Kultūra, Leedu, aprill 2016, alates 1:45 saavad sõna 3 Raatuse kooli inimest/

Are We More Similar or Different viimase projektinädala galerii

Kohaliku videostuudio-telekanali Kadras TV tehtud lugu, kus saavad sõna ka õpetaja Kirsti Allik, õpilane Liisy Tõnuvere ja arendusjuht Rene Leiner (klikka ülal vasakul fotole ja käivita video play nupust)

Raatuse õpilaste lauluvideo "Tere, Toomas"

Raatuse õpilaste tantsuvideo "Oige ja vasemba"