18. jaanuaril Tartu Kesklinna Koolis toimunud Tartu linna koolide 9. klasside õpilaste tehnoloogiaalasel konkursil võitsid Arlo Tammekun ja Oliver Madissoo väga tubli II koha.

Kokku osales võistlustel 8 kooli. Õpetaja Tiiu Laidi sõnul, kes poisid konkursile saatis ja ettevalmistas, ei teadnud keegi osalejatest täpselt ette, milline ülesanne neile kohapeal antakse. Selgus, et tuli teha elektrooniline liftisüsteem, mis väikese mõmmiku üles ja alla sõidutaks.

Oliver rääkis, et nende võistlustöö (vt alumist fotot) oli võrreldes teistega lihtne ja hästi planeeritud. „Arlo tegi mootori, mina kere. Arlo tehtud elektrisüsteem oli meil selgelt teistest parem. Konkurendid nägid hirmsat vaeva detailide peitmisega, meie üritasime olla oma lahendustes võimalikult lihtsad.“

Õpetaja Tiiu sõnul tõid ka teised õpetajad ja konkursil osalenud õpilased esile justnimelt seda, et meie poiste lahendus oli lihtne ja konkreetne, ilma liigsete tulede ja viledeta.

Poiste arvates olid nad võistlusteks hästi valmis. „Kui oleks seal hakanud mõtlema, mida ja kuidas teha, poleks teist kohta saanud. Nipid on varasemast peas, samuti on selge, kuidas tööriistade ja materjaliga töötada.“

Esikohast jäid lahutama üksnes üksikud detailid. Lift küll sõitis kenasti, aga teda ei saanud poole peal peatada. Lisaks olid mõned konstruktsiooni detailid veidi lahtised. Esikoha boonuseks nimetas töid hinnanud žürii ka seda, et seal oli kasutatud hammasratta ülekannet, mida meie poistel ei olnud.

Arlo ja Oliveri hinnangul ei olnud töö ülemäära keeruline ning aegagi oli piisavalt.

„Maksimaalne etteantud aeg oli 5 tundi. Saime õnneks töö varem valmis ning jäi aega ka viimistlemiseks,“ ütles Oliver, tunnistades samas, et konstruktsiooni teeksid nad täna oluliselt tugevama. Kindlasti on mõlemad noormehed valmis ka tulevikus sarnastel konkurssidel koolile au ja kuulsust tooma.


Oliveri ja Arlo võistlustöö oma täies hiilguses.