6. detsembril andis president Toomas Hendrik Ilves Vihula mõisas üle aasta vabatahtlike aumärgid. Üheks selle märgi saajaks oli Raatuse kooli vilistlane Evelin Smirnov.

Noorim aasta vabatahtlik

2015. aasta kevadel Raatuse kooli lõpetanud ja hetkel Tartu Kutsehariduskeskuses majutusteeninduse erialal õppivale Evelinile on aasta vabatahtliku tiitel eriline seetõttu, et ta on läbi ajaloo üle 300 selle aunimetuse saanu hulgas kõige noorem.

„Sain aumärgi numbriga 305. Oli suur üllatus, et kõik teised, kes tunnustuse said, olid minust nii palju vanemad,“ ütles Evelin.

Sel aastal esitati aumärgi kandidaadiks 93 inimest, kellest valiti välja 10. Neist omakorda kolmest tehti tunnustusüritusel näitamiseks video (vt linki uudisloo lõpus). See oli Evelini jaoks väga emotsionaalne hetk. „Kuigi teadsin, et seda seal näidatakse, siis ometi tulid vaadates pisarad silma.“

Hästi hoitud saladus

Samasugune liigutushetk tabas Evelini ka aunimetusest teadasaamise hetkel. „Olin siis just ühel õpilasesinduse koolitusel kui helistati. Puhkesin koheselt nutma ja kui kaaslaste juurde tagasi läksin, küsisid nad kohe, kas midagi halba on juhtunud. Aga need olid rõõmupisarad.“

Noorele neiule tuli aasta vabatahtliku tiitel täieliku üllatusena, sest ükski tema kandidatuuri kolmest esitajast sellest Evelinile ei rääkinud.

Vabatahtlik tegevus sisustab pea kogu Evelini vaba aja. Ta osaleb noorsootöös, projektide elluviimisel, korraldab ise ja aitab kaasa teiste ürituste läbiviimisel.  Kõige suurem rõõm selle kõige juures on andmise rõõm. "Mulle nii meeldib kui inimesed mulle naeratavad. Olgu siis tänaval maiustuste jagamisel või spordivõistlustel medalite kaelariputamisel. See teeb ka mind ennast õnnelikuks."

Vahva president

Iga aunimetuse saaja sai tunnustusüritusele endaga kaasa võtta 3-4 lähedast inimest. Evelini saatsid Vihulas ema, õde ja kaks lahutamatut sõpra, endist kooliõde ja kaaslast vabatahtlikus töös – Annabel Talts ja Lisett Liiv. Annabel oli ka Evelini üheks aasta vabatahtliku tiitlile esitajast.

Kuigi teel vabatahtlike tänuüritusele juhatas GPS seade Evelini ja tema saatjad korraks veidi teisele teele, jõuti kenasti tervituskohvi ajaks kohale.

Kogu üritus möödus hästi meeldivas ja sundimatus õhkkonnas. Lisett rääkis, et kuigi saalis oli mitmeid tuntud inimesi, oli õhkkond nii mõnusaks ja hubaseks tehtud, et isegi president tundus, nagu oma vend.

Kontserdil jäi enim meelde Virumaa Noorte Meeste koori etteaste, kus solistiks oli Reigo Tamm ja dirigent Andrus Siimon. Meeldejäävaks muutis selle muuhulgas asjaolu, et laiema publiku ette astuti esmakordselt.

Kaart otse Kadriorust

Eveliniga vesteldes meenus talle ka üks naljakas lugu presidendilt saadud kaardiga. „Enne üritust sain presidendilt koju varajase jõulukaardi. Kaasajale kombekohaselt oli see varustatud QR-koodiga, mille telefoniga avamisel sain sõnumi, et see avaneb alles siis, kui on päral 80% jõulumeeleolust. Vihulas aumärgi üleandmisel ütlesin presidendile, et mul on see 80% juba käes, mille peale ta rõõmsalt ja mõistvalt naeratas.“

Kuna üksinda ei jõua ükski inimene palju, siis kuuluvad ka Evelini suurimad tänud Anne ja Tähe noortekeskustele, Lille majale ja Tartus mobiilse kontakt-noorsootöö valdkonnas tegutsejatele.

Ei jäta Raatuse kooli

Kindlasti säilib Evelinil tulevikus hea suhe ka oma vana kooliga. Nii plaanib ta juba järgmisel aastal tulla koolitama 7.-9. klasside õpilasi. „Läbisin naistevastase ja lähisuhtevägivalla temaatikat käsitlevad kursused ning olen nüüd ise valmis teisi koolitama. Leian, et tegemist on väga oluliste teemadega, mis ühiskonnas ehk veel veidi vähe kajastust leidnud.“

Oma tulevikku noorsotöö või poliitikaga siduda sooviva Evelini tegemiste kokkuvõtteks kirjutas Vabatahtlike Värava portaal järgmist:

Evelin pühendab vabatahtlikule tegevusele pea kogu vaba aja. Vaatamata oma noorusele on ta juba jõudnud kaasa lüüa paljudes projektides, käinud vabatahtlikuks nii koristustalgutel, Tarkusepäeval, Noortelinnakus kui ka suusa- ja rulluisumaratonil. Samuti tegutseb Evelin oma kooli õpilasesinduses, kuulub Tartu Noorte Volikokku ja Tartmumaa Noortekogusse. Sel aastal kirjutas Evelin projekti, mille eesmärgiks oli vähendada koolikiusamist oma koolis.

Erinevate algatuste raames on Evelin jaganud Tartu inimestele maiustusi ja häid soove ning aidanud korraldada erinevaid võistlusi. Evelin peab oluliseks, et noored sisustaksid oma vaba aega sisukamalt, kui seda on joomine ja suitsetamine. Evelin on heaks eeskujuks noortele, julgustades neid oma elu vürtsitama vabatahtliku tegevusega. Just sellistest noortest kasvavad uued Eesti eestvedajad.

Vt ka tänuürituse tarbeks Evelinist tehtud videot ja Tartu Postimehe uudislugu.