18.-20. aprillini Küprose ühes tuntuimas puhkusekuurortis Ayia Napas toimunud rahvusvahelisel muusikaolümpiaadil hindas žürii meie seitsmenda klassi õpilase Miia Maria Treieri etteasteid pronksdilomiga.


Lõunamaine korraldus erines

Sisuliselt tähendab Miia tulemus seitsmenda koha jagamist, sest kolmele osalejale anti välja kuld- ja kolmele järgmisele hõbediplomid.

Mõistagi on sellise võistluse puhul tegemist selgelt subjektiivse žürii otsusega, mitte meetritega mõõdetud tulemustega ning alati mõjutab seda ka hindajate taust, kogemus ja kultuurikontekst. 

Kuna lõpuks osutus väga suur kaal olema just omaloomingul, siis teame ju Eurovisiooni lauluvõistluseltki, kui erinev on erinevate riikide žüriide maitse.

Miiaga Küprosel kaasas oleva ema Kai Treieri sõnul oli põhjamaalastel Vahemere temperamendiga keeruline võistelda. 

“Nooremas grupis võitis sloveeni poiss, aga selle ürituse hindamismetoodika erines meie riiklikust ning esiplaanil oli omalooming. Teooria voor oli krõbe, aga omaloomingu oma oli küll väga mitmekülgne ja laulmise voor ka eripalgeline. Tegelikult läks kõik väga hästi ja Eesti lapsed said kõik suurepäraselt hakkama. Ka lõpupidu oli vahva ja kestis üle südaöö,” kirjeldas Kai oma vahetuid emotsioone.


Miia on Euroopa parimate hulgas noodist laulmises

Kokku osales põhikooli vanuserühmas 16 õpilast üheksast riigist. Miia enda sõnul möödus olümpiaad hästi, kuigi žürii hindamismetoodika tekitas temas veidi küsimärke ja pettumust.

“See oli minu jaoks eriline kogemus kohtuda teiste riikide esindajatega ning jagada muusikalisi muljeid professionaalidega. Esiotsas olin noodist laulmises ning kirjalikus töös. Žürii hindamismetoodika jäi kõigile lõpuks ikkagi segaseks, pidevalt arutati vastuseid, skoore, vahetati hindamismetoodikaid jne. Natukene ajas segadusse asjaolu, et vabariiklikus voorus olid reeglid hoopis teised ja need voorud, mis olid kõige suurema kaaluga ja peaaegu otsustasid Eesti eelvooru tulemused, olid rahvusvahelisel olümpiaadil väga väikese osakaaluga. Andsin endast maksimumi ja olen väga tänulik selle elamuse eest. Alguses olin tulemustes ja hindamissüsteemis veidi pettunud, kuid kokkuvõttes ikkagi õnnelik ja rahul.”

Lisaks Miiale osales olümpiaadil veel kolm eestlast - Hanno Kull, Arabella Mürk ja Karmen Tarre, kellest Hanno sai oma vanuserühmas hõbediplomi, teised pronksi. 

Kuna nende ridade kirjutamise ja avaldamise aegu on Miia koos emaga alles teel lennujaama, siis ei ole ka pealkirjas eksitus, vaid ta tõepoolest alles naaseb :). Soovime neile ja kõikidele teistele Eesti delegatsiooni liikmetele turvalist kojulendu ja kosutavat väljateenitud puhkust koolivaheajal! Suur aitäh ka praegu oma klassiga lõpuekskursioonil viibivale õpetaja Mai Rannale!


Õnnelik Miia koos medali ja pronksdiplomiga. Foto: Kai Treier