Oktoobrikuu eelviimasel nädalal võõrustas Raatuse kool esimest korda peale pandeemia algust väliskülalisi, kes saabusid Tartusse meie kooli poolt koordineeritava Erasmus+ projekti STEAM the Music raames.

Kuigi projekti tegevused algasid õpilastega juba rohkem kui aasta tagasi, siis õnnestus liikumispiirangute tõttu esimene reaalne projektikohtumine korraldada alles nüüd. See andis Poola, Itaalia, Ungari ja Bulgaaria õpetajate külaskäigule mõistagi erilise tähenduse, et oleme taas tagasi rahvusvahelises maailmas ning elu jätkub kõigele vaatamata.

Projekti üldkoordinaatori, Raatuse kooli arendusjuhi Rene Leineri sõnul jäid kõik külalised kohtumisega äärmiselt rahule, seda nii sisulise kui ka korraldusliku poole pealt.

“Tagasisidena oleme kuulnud tõepoolest ainult kiidusõnu. Eks kooli infrastruktuuriga on lihtne väliskülalisi lummata, kuid kindlasti oli väga suur roll ka projekti pedagoogilise koordinaatori Lauri Kõlametsa ning teda abistanud õpetajate, Priit Laatsi ja Mai Ranna suurel tööpanusel töötubade ettevalmistamisel ja läbiviimisel,” sõnas Leiner ning lisas, et rahastajalt on juba saadud ka nõusolek projekti tegevuste elluviimise abikõlbulikkuse perioodi pikendamiseks. See annab lootust, et ellu õnnestub viia ka kõik õpilastele mõeldud mobiilsusnädalad, mis praeguse seisuga on kõik planeeritud toimuma küll alles järgmisel õppeaastal.

Lauri Kõlametsa sõnul keskendutakse projektis muusika ja teaduse ühisosale. “Uurime, millised teaduslikud saladused peituvad helide taga, miks üks pill kõlab ühte- ja teine teistmoodi ning kuidas heli üldse tekib.”

Tartus viidi nädala jooksul ellu kõik projektis planeeritud tegevused. Külalistele anti ülevaade Eesti haridussüsteemist ja Tartu Raatuse Koolist, õppekavadest, õppemetoodikatest jms. Viidi läbi rida töötubasid, kus tutvustati viisikannelt, Chrome Music Labi programmi, kus ühendati matemaatilised graafikud ja muusika, valmistati oma kätega ühekeelne keelpill, millega järgmisel päeval toimunud õpitoas ka erinevaid muusikalisi palu ette kanti. Külastati ka Delta keskust, kus kooli endine tehnoloogiaõpetaja Renno Raudmäe tutvustas Põhjamaade moodsaimat digitehnoloogilise, analüütilise ja majandusmõtte keskusi, viies läbi ka põneva “süntesaatori” ehitamise õpitoa.

Üheks põnevamaks elamuseks oli külalistele kindlasti see kui anti Raatuse kooli õpilastele tundi. Kuna õpetajad olid päris erineva profiiliga, siis olid ka tunnid väga eriilmelised ja põnevad. Igatahes tekitas see suurt elevust nii õpilastes kui külla tulnud õpetajates. Külalised olid suures vaimustuses nii Eesti Rahva Muuseumist kui AHHAA keskusest, kus osaleti ka ühes õpitoas. Nädala jooksul arutati ka projekti eesmärkide ja tegevuste elluviimisega seotud küsimusi. Kõik partnerid andsid ülevaated töömeetoditest, millega on saavutatud seni püstitatud eesmärke ja tegid sissevaate tulevikku.

Loe projektist ja partneritest pikemalt siit.

Vaata projektinädala fotogaleriid ja videot.