Just sellises seltskonnas salvestati märtsikuu viimasel päeval Vikerraadio stuudios neli Miniturniiri saadet. Saatejuht Ivo Linna külalisteks olid sel korral Raatuse kooli õpilased Jaak Sootak, Karel Somelar, Carl Kaiser Kiidjärv, Karl Martin Puna ja Ingvar Drikkit.

Hea aruteluoskusega raadiohääled

Õpilasi reisil Tallinnasse ja tagasi saatnud õpetaja Liisi Röömel alustas Miniturniiri päeva kirjeldust hommikusest bussisõidust. „Enne kui jõudsin bussi astuda, pakkus Karl Martin välja, et äkki ma sooviks lugeda Imelist teadust, tal olevat see kaasas. Ajakiri oli ka Ingvaril pooleli olnud ning temagi viskas pilgu peale.

Jaak ja Karl Martin olid ennast lisaks varustanud ka romaanimõõtu raamatuga – ju kartsid, et pikk bussisõit muutub muidu igavaks. Kui jutt läks reisimise peale, sain kinnitust, et kõigil viiel on väga lai silmaring,“ ütles Röömel.

Lindistuse ajal stuudio „tagatoas“ olles, sai meie noormeeste kohta kuulda väga palju kiidusõnu. Helirežissöörile meeldisid väga poiste hääled, mis raadioeetris väga sobilikult kõlavad. Kiideti nende aruteluoskust ning loogilist mõtlemist. Muidugi vajas mõni küsimus pikemat mõtlemisaega, kuid alati suudeti lõpuks ikka õige vastuseni jõuda.

Küll tuli poiste sõnul vahepeal kasutada ka saatejuhi poolt antavaid vihjeid. „Siis sai kahe punkti asemel ühe,“ ütles Karl Martin Puna. Ta lisas, et kuigi oli tuttavatelt, kes varem Miniturniiril käinud kuulnud, et kogu salvestuspäev võtab väga palju aega, siis tema jaoks möödus see kui linnutiivul. „Näis, nagu oleks see võtnud vaid loetud minutid.“

Tunnustus Iffilt endalt

Poisid leidsid üksmeelselt, et kõige keerulisem küsimus puudutas Antarktika elanikke. Nimelt küsiti kahepaikset, kelle esimene ajalooline kirjeldus, ütles, et ta näeb välja nagu part. Õige vastus, mille saates sõnastas Karel Somelar, oli pingviin. Keeruliseks osutus ka heliküsimus, kus tuli ära tunda Anu Tali hääl. Sellele oskas lõpuks õige vastuse pakkuda Jaak Sootak. Poistele olid kahtlemata suurimaks tunnustuseks Ivo Linna sõnad: olete üks läbi aegade parimaid ja toredamaid võistkondi, kellega olen mänginud. Ja tehtud on seda saadet juba üle 10 aasta, mistõttu on tegemist eriti suure tunnustusega.

Liisi Röömeli sõnul ei puudunud poiste jutust ka huumor ning toimetaja, koos helirežissööriga said hea tuju kauba peale. Mõne küsimuse puhul oli toimetaja Kadri Tiisel veidi murelik, sest arvas, et see on äraarvamiseks natuke raske. Samas rõõm sellest, kui poisid vastuseni jõudsid, oli ta silmis märgatav.

Meeskonnatöö viis sihile

Kogu ettevõtmine sai alguse kooli füüsikaõpetaja Lauri Kõlametsa ideest, et meie koolist võiks ka võistkond Miniturniiril osaleda. Loodusõpetuse ja bioloogia õpetaja Aive Hoppenstiel võttis mõttest kinni ja hakkas võistkonda, mis lõpuks kujunes meeskonnaks, kokku ajama. Kuna saate formaat eeldab igas mängus ka mängijate poolset küsimust saatejuhile, siis koguti põnevaid küsimusi ja kuulati varasemaid saateid, mille järgi vastamist harjutati. Küsimuste väljapakkumisel, kuhu oli kaasatud ka koolipere, mainisid poisid ära arendusjuht Rene Leineri abi.

Kõik Raatuse pere poolt ettevalmistatud küsimused said kiidusõnu ning öeldi, et nii häid küsimusi ei ole neile ammu esitatud. Vahetult peale salvestust olid poisid ise küll veidi nördinud, sest hooaja hetke esikohast jäi neid lahutama vaid 2 punkti. Küll on aga kindel, et allapoole kolmandat kohta neil langeda ei õnnestu, sest sel hooajal osaleb saates veel vaid üks võistkond. Seega igati tubli saavutus, mille üle uhkust tunda.

Kõik lahkusid raadiomajast hea tuju ja teadmisega, et neid oodatakse järgmine aasta kindlasti tagasi ning poisid lubasid mõistagi ka minna.

Ingvar Drikkit rääkis, et peale salvestust käidi koos õpetaja Liisiga Eesti Panga muuseumis. „Oli väga huvitav, muu põneva hulgas nägime vahakujusid ja käisime varakambris, kus seisid kullakangide järeletehtud näidised,“ ütles Ingvar. Poisid said teada, et keskajal oli valeraha tegemise eest karistuseks käte maharaiumine või kuumas õlis surnukspiinamine. Külastuse lõpetuseks mängiti raha- ja investeerimismänge.

Miniturniiri eesmärk on kuulata head arutelu ning seda meie kooli noormehed toimetajale, saatejuhile ning loodetavasti ka raadiokuulajale pakuvad. Salvestatud saated on eetris alates 3. aprillist reedeti kell 9:45 hommikul ja kordus on sama päeva õhtul kell 18:30. Saateid on võimalik ka järelkuulata - klikka lingil! Head kuulamist ja kaasamängimist!


Karel, Carl Kaiser, Ingvar, Jaak ja Karl Martin Vikerraadio stuudios Miniturniiri salvestusel. Foto: Liisi Röömel