Raatuse kool osaleb sel aastal esimest korda programmis Europe makes school in Estonia, mis toob erinevatest Euroopa riikidest pärit Eestis õppivad vahetustudengid Eesti koolidesse oma kodumaad tutvustama. Programmi avalöögina võõrustasid meie algklasside lapsed ja õpetajad märtsi ja aprilli vahetumise nädalal Poolast pärit külalist Anna K. Jasinskat. Aga mitte ainult.

Värvilised munad ja vahvad lihavõttekaardid

Oma külaskäike meie kooli alustas Anna 3. klasside ja 1.c klassi tundides. Ta rääkis inglise keeles Poolast, näitas fotosid, üheskoos kuulati tundud Poola meloodiaid. Kuna Poola on tuntud kui katoliiklik maa ning külaskäik langes kristliku maailma aasta olulisemale nädalale, mida tuntakse ka Vaikse või Suure Nädala nime all ja mille kulminatsiooniks on Ülestõusmispühad, värvis Anna esimese klassi lastega lihavõttemune.

Lapsed olid kodust kaasa võtnud keedetud munad. Anna jagas õpilastele looduslikke materjale, milleks olid lehekesed ja õied, millega oli võimalik tekitada värvitavatele munadele valgeid laike. Lisaks tehti munadele jälgi ka küünlavahaga. Lõpuks kaeti munad munavärvidega, milles leotades värvusid munad erinevat värvi kunstiteosteks.

Kolmandate klasside õpilastega oli samuti juttu lihavõttepühadest Poolas. Lapsed valmistasid värvipaberitest väljalõigatud poolapärase Łowiczi traditsioonilises rahvuslikus stiilis lihavõttekaardi. Põhimotiiviks valiti kukk, kuna ta jääb sellistel väljalõigetel väga kena. Anna lisas kukkedele vilkuvad silmad ning kirjud suled, mis andsid tööle kena efekti.

Oodatud külalise järgmine külaskäik saab olema juba aprilli teisel nädalal vanematesse klassidesse, kus teemadki veidi teised ja rõhk peamiselt kultuuridevahelisel erinevusel. Lisaks on plaanis külastada veel ka neljandaid klasse.  3.a klassiga on aprilli teises pooles plaanis külastada botaanikaaeda, kus õpitakse inglise keeles taimede nimesid ja osi.

Just see viimane on tegelikult Anna jaoks kõige loomulikum keskkond, sest oma erialalt on ta bioloog, dendroloog, kes töötab peamiselt taimede anatoomiaga. Hetkel töötab Anna Tartu Ülikooli ökoloogiga ja maateaduste instituudis teadurina.

Imeline Tartu

Eestisse sattus Anna Jasinska läbi Mobilitase projekti, kust tal õnnestus taotleda teadustööks vajalik grant. Tema koduinstituudis Poolas kehtib nõue, kui tahad töötada teadlasena, pead läbima oma postdoktori perioodi välismaal. „Nii ma siis kirjutasingi Arne Sellinile Tartu Ülikoolist, kes on nüüd minu ülemus, saatsin talle oma CV ja teaduskarjääri kirjelduse ning ta otsustas mind palgata.“

Tema teadusteema Tartu Ülikoolis on keerulise pealkirjaga Metsaökosüsteemi Õhuniiskusega Manipuleerimise Eksperiment, kuhu kaasatud kümneid teadlasi mitmest ülikoolist.

Rääkides elust Eestis, arvab Anna, et tegelikult ei olegi see niiväga erinev. Võib-olla suurimaks erinevuseks ongi see, et kui Poolas suhtles ta peamiselt poolakatega, siis siin on ta leidnud suurepäraseid sõpru, kes pärit väga erinevatest maadest, nagu Mehhiko, Valgevene, Norra, Kreeka, Saksamaa, India ja muidugi Eesti.

„Lisaks hakkasin ma siin ise süüa tegema ja küpsetama, kuna siin ei ole mu vanaema või nooremat õde ning ma tõepoolest naudin seda, et saan jagada Poola traditsiooniliste roogade tegemise ja maitsmise kogemust oma sõpradega,“ räägib naerulsui Anna.

ESM programmiga liitus poolatar seetõttu, et talle lihtsalt meeldib õpetamine. Lisaks Raatuse koolis antavatele tundidele, viib Anna Tartus läbi ka laste kunstitunde kohalikus Poola kogukonnas. Tartusse on ta kõrvuni armunud, sest tema sõnul on see nii rahulik, puhas ja sõbralik linn, kus nii palju põnevaid kohti, nagu Loodusmaja, AHHAA keskus, Mänguasjamuuseum, õhtune Rüütli tänav ja palju muud.

Anna saabus Tartusse 2012. aasta septembris ning novembris 2012 sündis talle siinsamas imearmas tütar Nutka. Tema aeg Tartus saab ümber selle aasta 1. juulil, kui taas tagasi Poola sõidetakse.

Rebecca Gladbeckist ja Lüneburgist

Tuleme aga nüüd tagasi uudisloo päises kirjapandu juurde, kus seisis, et see pole mitte veel kõik. Nimelt õnnestus Anna kaudu luua kontakt ka ühe toreda neiuga Saksamaalt, kellega koos eesti keelt õpitakse. Tema nimi on Rebecca Chudaska.

Kahel kenal päeval oli Rebecca külaliseks õpetaja Tiina Halliku 7. ja 9. klasside saksa keele tundides, kus ta rääkis oma sünnilinnast Gladbeckist ning Ruhri piirkonnast. Seejärel aga tuli jutuks Lüneburg, kus ta hetkel õpib. Samuti sisaldas tema ettekanne infot lihavõttega seotud traditsioonidest Saksamaal.  

Kuna 9. klassil õnnestus Rebeccaga kohtuda kahel korral, siis teise tunni tarbeks pani sakslanna kokku viktoriini teemadel, millest esimeses tunnis oli juttu olnud. Samuti said kõik õpilased võimaluse Rebeccale küsimusi esitada.

Rebecca õpib ülikoolis keskkonnateadusi ning on kolmanda aasta bakalaureuseõppe tudeng Lüneburgi Ülikoolis. Eestisse tõi teda Erasmuse üliõpilasvahetus ja hetkel on ta üheks semestriks Tartu Ülikooli vahetusüliõpilane. Eestis on talle seni väga meeldinud ja lisaks Tartule on ta külastanud ka Soomaad, Tallinnat, käinud ära Peipsi ääres ja ka Läti pealinnas Riias. Oma tulevikku näeb ta ennekõike tegelemas keskkonnareostusega seotud kemikaalidega.

Programmi Europe makes school in Estonia eestvedajate sõnul on kogu ettevõtmise peamine eesmärk erinevate kultuuride alase teadlikkuse tõstmine ning tolerantsema suhtumise soodustamine kultuurierinevustesse.

Programm kasutab ühelt poolt heas mõttes ära välistudengite/teadurite potentsiaali Eesti koolilaste erinevate kultuuride alase teadlikkuse tõstmiseks ja silmaringi laiendamiseks, teiselt poolt aga annab osalevatele välismaalastele võimaluse kogeda õpetajate ja õpilastega suheldes Eesti elu selliseid kihistusi, millega nad ülikooli, ühiselamu, kultuuriasutuste ja tudengiürituste vahet kulgedes kokku ei puutu. Seega ei kasva programmi tulemusena mitte üksnes Eesti koolilaste teadmised teistest maadest, vaid ka osalevate välismaalaste teadmised Eestist ja meie kultuurist.

Fotogalerii Anna ja Rebecca tundidest Raatuse koolis avaneb siin.


Anna Jasinska koos 1.c klassi laste ja klassijuhataja Kristiina Pavlenkoga tundmas rõõmu edukalt möödunud munade värvimise tunnist. Foto: Rene Leiner