9.-13.  veebruaril toimus Tuvu-Netoli-Lähedal projektis osaleva kolme Balti riigi kooli teine kohtumine Lätis. Raatuse ja Kaunase kooli õpilasi Leedust võõrustas seekord Siguldas Pilsetas Vidusskola. Meie koolist osales projektis 14 kaheksanda klassi õpilast ja õpetajad Aire Rillo ja Tiina Tirgo.

Sport ja meeskonnatöö

Tuvu-Netoli-Lähedal projekti üheks eesmärgiks on õppida paremini tundma Eesti-Läti-Leedu kultuuritavasid ja traditsioone ning jagada teadmisi üksteisega. Projektikohtumise teemaks oli seekord sport ja kõik sellega seonduv.

Aire Rillo sõnul pidid õpilased eelnevalt koduse tööna valmistama esitlused, mis annaksid ülevaate riigi sportlikest saavutustest ning enda kooli sportlikest tegevustest. Üksteiselt saadi teada palju Balti riikide tegemistest ja populaarsematest spordialadest. Grupitööna valmis esitlusjärgne video õpilaste isiklikest eelistustest ning tagasiside selle kohta, mida kuuldi teistelt.

„Pandi proovile enda meeskonnatööoskused ning tehniline taibukus. Valminud videoklipid olid vaimukad ja põhjustasid suurt naerutormi,“ ütles Rillo

Rohkelt põnevaid ettevõtmisi

Nädala sisse mahtus mitmeid huvitavaid ettevõtmisi. Külastati Sigulda raekoda, kus kohtuti linnapeaga, osaleti töötubades noortekeskuses ja Turaida muuseumis. Lisaks käidi ujumas ja suusatamas ning toimus orienteerumisvõistlus. Õpilased nautisid suurepärast talvist jalutuskäiku mööda keskaegset Turaida lossikompleksi. Toredaks ettevõtmiseks kujunes „perepäev“, kus õpilased  jagati kohalikesse peredesse ning üheskoos tegutseti Läti moodi.

Nädala lõpetas koolis meeleolukas Atmiņu Festivāls, kus läti õpilased pidid jäljendama ühte popartisti ning osalema lauluga klassidevahelises võistluses. Projektirahvale anti eraldi ülesanne - kolm riiki pidid laulma Läti tuntud laulja, telesaatejuhi Lauris Reiniksi laulu “Ma jooksen” enda keeles. Eriti paistsid silma leedulased, kes olid igaks juhuks selle laulu selgeks õppinud kõigis kolmes keeles. Õhtu lõpetati ühisdiskoga ning positiivseid emotsioone oli küllaga.

Kuulus Sigulda kelgurada

Sigulda linn on tunnustust kogunud rahvusvaheliste võistlustega ning kujunenud Läti talve spordikeskuseks. Ka meie õpilastel oli võimalus näha 1420 meetrilist bobi- ja kelgurada, proovida selga kelgumeeskonna varustust ning veenduda, et tegemist on tõsiseltvõetava spordialaga. Kohe peale projektinädala lõppu toimusid samas ka kelgutamise maailmameistrivõistlused.

Projektikohtumine Lätis oli meie õpilaste jaoks väga kogemuslik. Õpiti üksteiselt ning saadi  palju teada ka iseenda kohta. Suurimaks väärtuseks peeti tegutsemist erinevas keskkonnas, kus toimetulekuks ja hakkama saamiseks pidi üles näitama iseseisvust ja olema ise avatum. Siguldasse lubati peatselt naasta, sest sellest talvelinnast jäid noortele väga kaunid mälestused.

Viimane projektikohtumine toimub juunis Kaunases Leedus. Projekti toetab Nordplus Junior programm, mida rahastab Põhjamaade Ministrite Nõukogu ning lähemalt saab sellest lugeda siit.

Fotogalerii Sigulda projektinädalast avaneb siin.