15.‒19. detsembril toimus meie koolis rahvusvahelise projekti TuvuNetoliLähedal esimene projektikohtumine. Projektis osaleb 47 õpilast kolmest riigist.

Raatuse kooli partneriteks selles projektis on Sigulda (Läti) ja Kaunase (Leedu) koolid. Projekti eesmärk on üksteiselt õppides saada rohkem teada Balti riikide kultuurist ning keeltest.

Suur osa projekti tegevustes on meeskonnatööl, kus tuleb teistele tutvustada oma riiki, kultuuri, tavasid. Samuti on eesmärgiks õppida üksteisega arvestama ja erinevusi aktsepteerima ning arendada sotsiaalseid oskusi.

Enne esimest projektikohtumist tuli õpilastel eeltööna luua Weebly keskkonnas ennast tutvustav profiil, teha kooli tutvustav video ning üles laadida keeleõppevideo. Sellele järgnes Facebookis grupi loomine, kus õpilastel oli enne esimest kohtumist Eestis võimalus oma eakaaslastega tutvuda.

Projektinädal Raatuse koolis oli väga toimekas ning täidetud mitmekesiste tegevustega. Kolme riigi meeskonnad töötasid ülesandega võrrelda erinevaid rahvuspühasid Baltikumis ning leida üles sarnasused ja erinevused. Tõdeti, et palju on sarnast ning kõige suuremad erinevused tulenevad toidukultuurist.

Kuigi projekti töökeeleks oli valdavalt inglise keel, õpetati üksteisele pühade nimetusi ning tekstide lugemist ka läti, eesti ja leedu keeles. Koos loeti lätikeelset jõululuuletust ning tere ja nägemist olid eelnevalt keeleõppevideost juba õpitud. Samuti osalesid meie külalised kooli jõulupeol, kus jõuluvanale oma maa keeles traditsioonilisi jõululaule lauldi.

Põnevad tegevused toimusid ka väljaspool kooli. Õpilased käisid Lõunakeskuses uisutamas ja 4D-kinos, AHHAA teaduskeskuses, Eesti Rahva Muuseumis ning osalesid kooli jõulukontserdil Jaani kirikus, kus nii lätlased kui leedulased astusid üles enda esinemisnumbriga. Südantsoojendava esinemise lõpetasid Leedu õpilased küünalde kui valguse sümboli jagamisega kontserdi külastajatele.

Viimasel projektipäeval võõrustas meie külalisi raekojas Tartu linnapea, kes tutvustas Tartut kui nooruslikkuse ja innovaatilisuse linna. Seejärel oli õpilastel võimalus ERM-is teada saada eestlaste eluolust maarahvana sajandeid tagasi. Prooviti enda oskusi linapeksus ja käsikivi ümberajamises. Muuseumikülastus jätkus töötoaga, kus kõik said meisterdada ühe jõuluehte ning väikese meene. Töötoaga jätkati ka koolis, meeleolukas piparkookide valmistamine lõppes piparkookide ühise ärasöömisega.

Projektinädala ühe eestvedaja, õpetaja Aire Rillo sõnul meeldis meie külalistele enim AHHAA-s veedetud päev, kus planetaariumi külastamine ning šokolaadi ja seebi töötubades tegutsemine oli kõigi jaoks uus positiivne kogemus. Leiti, et ühiseid meeskonnategevusi oleks võinud isegi rohkem olla, et üksteist paremini tundma õppida.

Läti ja Leedu õpilased olid vaimustunud meie kaunist sööklast ning maitsvast koolitoidust. Ka külalisõpetajatele jättis koolilõuna söömise populaarsus väga positiivse mulje. Samuti märgiti ära meie kooli avarus ja valgusküllasus.

Meie kooli õpilaste antud tagasisidest selgus, et nende jaoks oli kõige toredam kogemus see, et leiti paralleelklassidest lahedaid kaasõpilasi, kelle olemasolust varem ei teatud. Samuti õpiti meeskonnatööd, üksteisega arvestamist ning tolerantsust.

Õpilased arvasid, et see nädal pakkus rohkem kogemusi ning õppetunde kui ükski ainetund võimaldaks. Mõisteti, et avatus ja „suure pildi“ nägemine olid need, mida esmakordselt kogeti, ning et mina-keskse mõtlemisega ei ole võimalik reaalses suhtlusruumis toime tulla. Mitu õpilast mainis inglise keele õppimiseks leitud motivatsiooni, sest suhtlemiseks uute sõpradega Lätist ja Leedust on see väga vajalik oskus.

Külalised saadeti aga teele järgmiste heade soovidega:

Visiem priecīgus Ziemassvētkus!

Visiems laimingų Kalėdų!

Häid jõule!

Projektinädala peakorraldajad Aire Rillo, Tiina Tirgo ja Rene Leiner soovivad tänada kõiki  abiks olnud Raatuse kooli inimesi. Tänusõnad kuuluvad Teile head 9. klasside õpilased ja Mai Tõnisoo, Irina Piir ja tema töökas meeskond, Heleri Huuse, Kaie Anderson, Tiiu Laid, Kadri Kosk, Laura Salumets, Riina Tombak, Maila Jürgenson, Maigi Astok, Aive Hoppenstiel, Tiina Hallik ja Pille Masing!

Projekti järgmine kohtumine leiab aset Siguldas, Lätis 9.13.veebruaril 2015.

Projektist lähemalt saab lugeda siit.

Tartu nädala fotogalerii avaneb siin.