31. märtsil Eesti Maaülikoolis toimunud Fusion 360 modelleerimise ja tootedisaini võistlusel, kus selgitati oma ala parimaid tuleviku tegijaid võitis Raatuse ja Variku kooli modelleerimisringi õpilastest koosnev võistkond Level eriauhinna parima mudeli teostamise ehk disaini eest.

Modelleerimisringide juhendaja, õpetaja Priit Laatsi sõnul, kes ka ise võistkonda juhendajana kuulus, võttis võistlusest osa kaheksa võistkonda ning võistlema mindi ennekõike kogemust ammutama ja oma taset välja selgitama.

“Meie koolist valisin võistkonda kaks modelleerimisringis enim silmapaistnud õpilast, 6.a klassi poisi Hannes Narusbergi, Taniel Tamme 5.b klassist. Neljandana oli võistkonnas Marii Lisell Mahoni Variku koolist, kelle tugevuseks on just disaini pool. Päeva jooksul võeti mõõtu kahes osaoskuses, tootedisainis ja modelleerimises. Välja selgitati nii üldvõitja kui ka kummagi osaoskuse parimad. Võistluspäev oli pikk ja kurnav ning konkurents tugev. Leveli näol oli tegu ainsa õpilaskoosseisuga. Ülejäänud seitse tiimi koosnesid täisealistest osalejatest, peamiselt Eesti kõrgkoolide disaini, tootmistehnoloogia ja inseneeria erialade tudengitest ning valdkonna ettevõtete esindajatest. Seda kõrgemalt tuleb võistkonna suurepärase soorituse üle uhkust tunda ja õpilasi tõelisteks tuleviku tegijateks pidada.”


Võistluse käigus tuli sooritada kaks ülesannet. Vastavalt lähtetingimustele tuli valmistada vahupintsli riputi ja pesakasti mudelid. Tööpäev algas 9:30 ja kella viieks pidid mudelid valmis olema. Juhendaja Priit andis Leveli liikmetele ülesande moodustada esmalt kiirmudelid, mille head ja vead üle vaadati ning alles siis lõppmudelit kavandama hakati. Ta ise hakkas seejärel juba pesakastiga tegelema, heites samas aeg-ajalt laste tegemisele pilgu peale ja andes soovitusi. Just vahupintsli riputi eest saadi ka disainiauhind.

Küsimusele kuidas nii juhtus, et lapsed täiskasvanute tiimidele disaini poolel tuule alla tegid vastab Priit, et paljud unustasid tõenäoliselt disaini osa ära ning keskendusid rohkem funktsionaalsusele. “Meie oma toimis ka, aga nägi vingem välja. Loodan väga, et Raatuse poistest ja tüdrukutest, kes modelleerimisringis käivad, kasvavad meie tulevased insenerid, keda siin omalt poolt toetada ja kujundada üritan.”

Auhinnaks saadi lisaks erinevale nännile programmi litsents ja tänapäeva 3D inseneride, disainerite ja arhitektide lahutamatu tööriist, umbes 300-500 eurot maksev Space Mouse Pro hiir.


Auhinna toonud riputi mudel ja diplom.

Mõistagi oli põhikooli teise kooliastme õpilastel keeruline konkureerida sisuliselt professionaalidega, kes kokkuvõttes kolme esimest rahalist auhinda endale napsasid, kuid disainiauhind on noorte ja nende juhendaja jaoks mõistagi sama võimas saavutus, mille eest me koolis üksnes uhkust saame tunda. Juhendaja sõnul jätkub nüüd töö kitsaskohtade likvideerimisega, et kolme aasta pärast juba võit koju tuua. Soovime Priidule ja tema juhendatavatele edu ja jätkuvat rõõmu nende tegemistes!